VAJBEL: Roditelji vaša deca nemaju šanse ako ne znaju nemački!
Foto: FPO

Poruke FPÖ uoči izbora u Forarlbergu

VAJBEL: Roditelji vaša deca nemaju šanse ako ne znaju nemački!

Austrija -
Samo u školskoj godini 2012/2013. dve i po hiljade dece je imalo probleme sa nemačkim jezikom, a od toga je 90 odstonjih je imigracionog porekla, poručuje Kristof Vajbel

BREGENC - Svako dete mora da vlada nemačkim jezikom pre polaska u školu, poručuje roditeljima-imigrantima Kristof Vajbel (Christoph Waibel, FPÖ), kandidat Slobodarske partije za poslanika pokrajinske skupštine u Forarlbergu koji će se održati 21. septembra.

„Vreme je da se nešto preduzme. Samo u školskoj godini 2012/2013. je dve i po hiljade dece imalo probleme sa nemačkim jezikom. Od toga je 90 odsto njih je

Ilustracija
Ilustracija

imigracionog porekla

. Roditeljima moramo nedvosmisleno objasniti da je znanje jezika ključno za obrazovanje, i ulaznica za zaposlenje i normalan društveni život”, naglašava Vajbel.

Njega FPÖ planira da postavi na mesto portparola za pitanja integracije useljenika u Austriji. Slobodarci stalno ponavljaju da učenja nemačkog jezika mora da počne što ranije.

„Za nas integracija počinje od rođenja i zato želimo da se učenje jezika upiše u "‚pasoš-­majka-dete"(Mutter­-Kind-­Pass, je posebna austrijska dečija zdravstvena knjižica sa obaveznim vakcinacijamai zdravstvenim kontrolama), te se tako roditelji obavežu na podstiču decu na učenje nemačkog“, zahteva Vajbel.

Osim jezičke integracije, ljudi koji su se doselili u Austriju moraju da prihvataju ovdašnje vrednosti i austrijski pravni sistem, dodaje kandidat FPÖ.

„Deo useljenika poreklom iz Turske povlači se u paralelno društvo. Oni nisu spremni da budu deo našeg društva. Ove strukture zahtevaju sveobuhvatnu integraciju“, naglašava Vajbel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track