AUSTRIJANCI PODELJENI: Jedni za Prvi svetski rat krive Srbiju, drugi Austrougarsku!

RAZLIČITO ČITAJU ISTORIJU

AUSTRIJANCI PODELJENI: Jedni za Prvi svetski rat krive Srbiju, drugi Austrougarsku!

Austrija -
Više od trećine (36 odsto) Austrijanaca smatra da krivicu za Prvi svetski rat snosi Srbija, dok čak 31 odsto smatra da je Austrougarska kriva za izbijanje Velikog rata

BEČ - Austrijancima je, 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Srbija i dalje kriva za njegovo izbijanje, ali nije mali broj ni onih koji za to okrivljuju Austrougarsku, pokazuje istraživanje bečkog nedeljnika "Profil".

Tako 36 odsto Austrijanaca smatra da krivicu za Prvi svetski rat snosi Srbija. Na drugoj strani 31 odsto je mišljenja da je za izbijanje Velikog rata kriva Austrougarska. Daljih 14 procenata smatra ponašanje Nemačke uzrokom za Prvi svetski rat, dok 12 odsto krivicu pripisuje Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji.

Stotoj godišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata u Austriji se posvećuje velika pažnja i tokom proteklih sedam meseci bilo je mnoštvo izložbi, novinskih članaka, knjiga i drugih aktivnosti kojima se ukazivalo na ovaj istorijski događaj koji je odneo milione ljudskih života.

Zvaničnici Austrije, ali i pripadnici Habsburške monarhije u više navrata su isticali da nikome ne može da se pripiše jedinstvena krivica za Prvi svetski rat. Međutim više istoričara je ukazivalo da bi, i da nije bilo atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, izbio rat koji je čitav stari kontinent zavio u crno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track