Većina austrijskih trgovaca ne želi da radi nedeljom!
Foto: Wikimedia.org

Inicijativa Privrednog saveza bez podrške

Većina austrijskih trgovaca ne želi da radi nedeljom!

Austrija -
Odgovor malih preduzetnika je jasan: 65,1 odsto odnosno dve trećine ispitanih je protiv, rada prodavnica nedeljom“, kaže Peko Baksant direktor Socijaldemokratskog privrednog udruženja Beča

BEČ - U Beču je ovih dana Privredni savez (WB), Narodne partije (ÖVP), ponovo pokrenuo pitanje rada prodavnica u Austriji i nedeljom.

Generalno, u Austriji nedeljom ne rade maloprodajni objekti, iako je izuzetaka sve više. Glavni rival WB, Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča (SWV), odmah je reagovalo i sprovelo ­anketu među 639 vlasnika malih trgovačkih preduzeća. Od 639 ispitanika, 439 se izjasnilo protiv toga da radnje rade i nedeljom.

„Odgovor malih preduzetnika je jasan: 65,1 odsto, odnosno skoro dve trećine su protiv, dok je 34,9 odsto za rad prodavnica i nedeljom“, kaže Peko Baksant (Peko Baxant), direktor bečkog SWV­.

Direktor bečkog SWV­ dodaje kako je uveren da jedan velegrad mora svojim stanovnicima da pruži ne samo parkove, šume, rečne obale i druge rekreacione prostore, već i mogućnost i „vreme za sporiji život“.Jedan dan u nedelji mora slobodani, stav je Baksanta.

 Peko Baksant  direktor bečkog SWV
Peko Baksant direktor bečkog SWV

Akan Keskin, predsedavajući predstavnika trgovaca u bečkoj SWV, podseća takođe da se i Privredna komora Austrije kao i Privredna komora Beča, izjašnjavala protiv apsolutne liberalizacije radnog vremena maloprodaje.

Ne na kraju više od 90 odsto zaposlenih u ovom delu privrede, onih koji nisu vlasnici prodavnica, ali u njima rade, ne želi i nedeljom radnu obavezu. Po aktuelnim propisima, maloprodajni objekti u Beču smeju biti otvoreni ukupno 72 sata nedeljno, tokom šest dana u nedelji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track