VELIKE PARE: Austrijski poslanici u Parlamentu EU primaju više plata!
Foto: Oslobodjenje.ba

Izveštaj Transparensi Internešenala

VELIKE PARE: Austrijski poslanici u Parlamentu EU primaju više plata!

Austrija -
Harald Vilimski osim poslaničke plate u PEU od 8.020,53 evra mesečno, dobija i platu generalnog sekretara FPÖ. a njegova koleginica Angelika Mlinar i prima novac po čak tri osnova

BEČ - Prema izveštaj Transparensi Internešenala globalne nevladine organizacije koja se bori protiv korupcije, 751 poslanik Parlamenta EU zarađuje godišnje velike dodatne sume novca.

Ukupna cifra iznosi između 5,8 miliona i 18,3 miliona evra. TI je analizirao i austrijske poslanike. Za Haralda Vilimskog (Harald Vilimsky,FPÖ), šefa frakcije austrijskih slobodaraca u parlamentu EU, navodi se da, pored poslaničke plate od 8.020,53 evra mesečno, dobija još i platu generalnog sekretara FPÖ.

Harald Vilimski
Harald Vilimski

Jedina poslanica NEOS­-a u parlamentu EU, Angelika Mlinar, dobija uz poslaničku platu još i između 5.000 i 10.000 evra mesečno, kao vlasnica jednog preduzeća.Pored toga, Mlinarova dobija manje od 500 evra i kao potpredsednica NEOS­-a i predsednica političke akademije ove partije. Do kraja juna Angelika Mlinar je dobijala i 8.600 evra plate kao poslanica u Saveznom parlamentu Austrije, navodi TI.

U parlamentu EU kažu da je ovaj izveštaj TI bez posebnog značaja. Smisao tranparentnosti prihoda nije da se vidi koliki ko ima ukupan prihod, nego da se utvrdi da li su ostali prihodi poslanika (osim poslaničke plate) ostvareni po zakonu i ne predstavljaju sukob interesa određenog poslanika, kao narodnog zastupnika s jedne strane i poslovnog čoveka sa druge.

Angelika Mlinar
Angelika Mlinar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track