(VIDEO) Štrahe se ne boji ledene vode, a državni vrh neće da se kupa!
Foto: Osterreich Printskrin

PLEMENITI IZAZOV OSVOJIO AUSTRIJU

(VIDEO) Štrahe se ne boji ledene vode, a državni vrh neće da se kupa!

Austrija -
Humanitarnoj akciji za pomoć obolelima od ALS odazvali su se mnogi austrijski političari ali kofom leda polili su se samo neki, poput lidera FPÖ Hajnca-Kristijana Štrahea i socijaldemokrate Hans Nisl

BEČ - Austrijom se proširila globalna medijska akcija polivanja kofom vode sa ledom (Ice Bucket Challenge). Ova pre svega plemenita akcija pokrenuta je kako bi se prikupila sredstava za borbu protivamiotrofične laterlane skleroze (ALS). Reč je o retkoj, ali neizlečivoj bolesti, od koje pacijenti umiru potpuno paralizovanog tela, dok im mozak još funkcioniše.

Izazovu su se odazvali i mnogi austrijski političari. Među prvima Hajnc­- Kristijan Štrahe (Heinz­Christian Strache), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ), koji je prihvatio poziv bivšeg političara Petera Vestentalera (Peter Westenthaler) i polio se kofom ledene vode.

http://www.youtube.com/watch?v=YjVr-KL9r-4

To je učinio i Štraheov stariji rival, socijaldemokrata, Hans Nisl (Hans Niessl 63), pokrajinski čenik Burgenlanda. Austrijski ministar poljoprivrede Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter,ÖVP), takođe je učestvovao u ovoj humanitarnoj akciji. Međutim, Ruprehter nije bio spreman da se polije kofom vode, već je na glavu zgnječio samo jednu ledenu grudvu.

Makar malo leda... Andre Ruprehter austrijski ministar poljoprivrede
Makar malo leda... Andre Ruprehter austrijski ministar poljoprivrede

U ovoj „lančanoj igri“, lice koje se polije kantom ledene vode nominuje tačnije izazove sledećeg "igrača". Jedan od prozvanih je bio i Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), ministar spoljnih poslova Austrije, koji je odbio da se poliju vodom, ali je poručio da će rado dati novčani prilog za borbu protiv ove opake bolesti.

Slično je uradio i Hajc Fišer (Heinz Fischer), predsednik Republike Austrije, koji je poslao novčani prilog uz fotografiju bokala punog leda. Polivanje su odbili i socijaldemokrate, ministri Alojz Šteger (Alois Stöger) i Jozef Ostermajer (Josef Ostermayer), kao i Rajnhold Lopatka (Reinhold Lopatka), šef poslaničkog kluba Narodnjačke partije (ÖVP) u austrijskom saveznom parlamentu.

Pogledajte najsmešnije neuspele pokušaje Ice Bucket Challenge!

http://www.youtube.com/watch?v=wCisNA4Wbw0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track