VRBOVANJE ZA DŽIHAD: Safalisti besplatno dele Kuran po Beču!
Foto: Printscreen Osterreich

Sa interneta prešli u centar grada

VRBOVANJE ZA DŽIHAD: Safalisti besplatno dele Kuran po Beču!

Austrija -
Radikalni salafisti vrbuju misionare među decom i tinejdžerima i započinju razgovor sa njima, sa ciljem da ih zavedu svojim džihadističkim idejama, tvrdi Rajnhard Felner predsednik inicijative Socijalna Austrija

BEČ - Austrijska javnost oštro je kritikovala akciju besplatne podele Kurana deci na bečkim ulicama. Besni roditelji ovaj potez nazivaju pokušajem indoktrinacije najmlađih, dok se odgovorni gradski političari kriju iza religijske tolerancije.

Rajnhard Felner (Reinhard Fellner), predsednik inicijative Socijalna Austrija (Soziales Österreich) o deljenju Kurana saznao je od svoje ćerke, koja je i sama kući donela ovu knjigu. Kada je po završetku nastave krenula kući devojčicu (8) je presreo nepoznati muškarac, započeo kratak razgovor sa njom i poklonio joj lepo ukrašenu knjigu – Kuran na nemačkom jeziku.

Felner, koji u svojoj ulozi predsednika spomenute inicijative konstantno upozorava na rastuću radikalizaciju, šokiran je ovim potezom i, kao i mnogi drugi roditelji, plaši se za sigurnost svog deteta.

„ Radikalni salafisti vrbuju misionare među decom i tinejdžerima. Krivicu za ovakve poteze snose Islamska verska zajednica i nadležne službe, kao i neuspešna integracija muslimana“, siguran je Felner.

On je dodao da radikalizovani muslimani sve češće započinju razgovor sa mladima, a sve sa ciljem da ih zavedu svojim džihadističkim idejama. Slična akcija sprovodi se, uz dozvolu nadležnih službi, i u centralnoj pešačkoj zoni u ulici Marijahilferštrase. U ovoj ulici podignut je štand na kome radnici prolaznicima besplatno dele Kuran na nemačkom.

Slična situacija je i ispred pojedinih tržnih centara. I dok su nadležne gradske vlasti podnosiocu zahteva dale dozvolu za postavljanje ovog štanda, Turska kulturna zajednica ovaj potez smatra pogrešnim.

Salafisti iskorišćavaju Sveto pismo kao reklamni materijal za radikalne interpretacije islama. Sumnjamo da oni koji stoje iza deljenja besplatnog Kurana imaju dobre namere“, objasnila je generalni sekretar Turske kulturne zajednice, Melisa Gines (Melissa Günes).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track