KUPIO MUZEJ: Vredna umetnička kolekcija Esl ipak ostaje u Austriji!
Foto: Essl Museum / Frank Garzarolli, Prints

Sačuvano kulturno blago

KUPIO MUZEJ: Vredna umetnička kolekcija Esl ipak ostaje u Austriji!

Austrija -
Hans Peter Hazelštajner vlasnik građevinskog preduzeća Štrabag kupio je više hiljada dela moderne i savremene umetnosti od porodice Esl, koja država nije htela da otkupi od njih

BEČ - Hiljade umetničkih dela moderne i savremene umetnosti, koje je sakupila preduzetnička familija Esl (Essl) ostaju u Austriji. Suma za koju je austrijski poslovni magnat Hans Peter Hazelštajner (Hans Peter Haselsteiner 70) otkupio dela je tajna, ali Prese javla da se radim o više od 100 miliona evra.

U Kolekciji Esl, koja ima i svoj poseban muzej, u Klosternojburgu (Klosterneuburg) kod Beča, nalazi se oko 7.000 dela, među kojima su slavna austrijska umetnička imena, kao što je Okar Kokoška (Oskar Kokoschka), kao i strani poznati umetnici: Gerhard Rihter (Gerhard Richter), Sem Frensis (Sam Francis), Aniš Kapur (Anish Kapoor) i mnogi drugi.

Zbirka ima 7000 dela... Muzej Esl
Zbirka ima 7000 dela... Muzej Esl

Sa ovim novcem Eslovi će pokušati da spasu deo svoje kompanije Baumaks (BauMax,) poznatog međunarodnog lanca robnih kuća. Oni su osim širom Austrije otvorili i 158 objekata po Srednjoj Evropi i Turskoj. Međutim rast prihoda je opao poslednjih godina. Eslovi su ovog proleća definitivno uvideli da ne mogu otplaćivati Baumaksove dugove bankama, čija je ukupna suma premašila jednu milijardu evra.

Porodica je ponudila prvo umetničku zbirku Republici Austriji, upozoravajući da će, ako država ne kupi zbirku, 4.000 radnika ostati bez posla. Međutim, država nije želela da uđe u ovaj posao. Zatim je bilo govora o aukciskoj prodaji u Londonu čime bi Austrija izgubila mnoga vredna umetnička dela, ali srećom do toga nijedošlo.

Ne žali pare za umetnost... Hans Peter Hazelštajner
Ne žali pare za umetnost... Hans Peter Hazelštajner

Uspešan i human

Hans Peter Hazelštajner je osnivač i glavni vlasnik poznatog građevinskog preduzeća Štrabag (STRABAG). Osim kao preduzetnik, poznat je i kao političar. Bio je jedan od glavnih ljudi u Liberalnom forumu. Hazelštajner je u 1990-ih bio poslanik austrijskog parlamenta. Pomaže i novoj austrijskoj parlamentarnoj partiji Neos (Nova Austrija i Liberalni forum) sa kojom se stopio Liberalni forum. Pored toga, Hazelštajner već godinama većim svotama i na druge načine pomaže institucijama za beskućnike, kako u Austriji, tako i u inostranstvu, u Moldaviji i drugde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track