ZA BRŽU INTEGRACIJU: Deca uče nemački jezik uz igru i zabavu!
Foto: Milan Ilić

Kursevi u organizaciji Grada Beča

ZA BRŽU INTEGRACIJU: Deca uče nemački jezik uz igru i zabavu!

Austrija -
Uverena sam da je kombinacija učenja nemačkog i zajedničke igre i sporta, tokom kojeg deca takođe praktikuju da govore nemački, pravi put za učenje, kaže Sandra Frauenberger, bečka ministarka za integraciju

BEČ - Deca koja leto provode u Beču i žele da nauče nemački, mogu to da urade zahvaljujući programu "Letnjeg kursa jezika" koji već šestu godinu organizuje Grad Beč.

Jedan od 1.007 dece koji su to apsolvirali ovog leta je i Dušan Simović, (14) Beograđanin, koji se sa porodicom pre godinu dana doselio u Beč. Dušan kaže da mu se sviđa u Beču, i da je zadovoljan proteklom školskom godinom.

" Prve godine školovanja u Beču, nisam dobijao ocene", kaže Dušan i dodaje da je želeo da ovog je leta poboljša svoje znanje nemačkog jezika, kako bi se što bolje pripremio za sledeću školsku godinu, jer će ga od ovog sepetembra ocenjivati.

Posle završenog "Letnjog kursa jezika" Dušan kao i sva ostala deca uzrasta od sedam do četrnaest godina, dobili su diplomu i dečije knjige na današnjoj svečanosti u bečkog Gradskoj skupštini. Diplome i knjige uručila im je Sandra Frauenberger, bečka ministarka za integraciju. Deca su zatim obišla i velelepno zdanje Gradske skupštine Beča

Zadovoljna rezultatima... Sandra Frauenberger, bečka ministarka za integraciju
Zadovoljna rezultatima... Sandra Frauenberger, bečka ministarka za integraciju

"Ove dvonedeljne kurseve organizujemo već šest godina. Počeli samo sa oko 350 dece, a ove godine ih je već bilo više od hiljadu. Učiteljice kažu da deca vidno napreduju u savladavanju nemačkog. Uverena sam da je kombinacija učenja nemačkog i zajedničke igre i sporta, tokom kojeg takođe praktikuju nemački, dobar put za učenje " kaže za Kurir ministarka Frauenberger.

Cena kursa je simbolična. Za prepodnevnu nastavu nemačkog i za poslepodnevni sportsko­-zabavni deo (uključen i ručak) cena je 60 evra za dvonedljejni program. Frauenbergerova dodaje da grad Beč organizuje i kurseve nemačkog za žene, zatim paralelne kurseve nemačkog i savetovanje o profesionalnoj/obrazovnoj orijentaciji za omladinu (starije tinejdžere).

U okviru sveobuhvatnog programa integracije 'Start Wien', planiramo i program 'skrininga', dijagnostike znanja jezika i usmeravanja u daljem učenju. Frauenbergerova, dodaje da u Beču žive ljudi koji govore 250 različitih jezika.

Otvoreni za sve

"Mnoga deca koja žive u Beču imaju problem sa nemačkim. Preko leta ovako mogu da uče nemački, i to roz sport, igru i zabavu. Ovi kursevi su otvoreni i za svu drugu decu, kako za onu koja još nisu krenula ovde u školu, tako i za one koji idu u školu i imaju lošu ocenu iz nemačkog i one koji su krenuli u školu i još uopšte nemaju ocenu iz nemačkog."; kaže za Kurir Ursula Štrupe (Ursula Struppe), rukovoditeljica bečkogMagistratskog odeljenja 17 za integraciju (MA 17).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja