ZABRINJAVAJUĆE: Poginula 44 motociklista od početka godine!

Drumovi Austrije sve crnji

ZABRINJAVAJUĆE: Poginula 44 motociklista od početka godine!

Austrija -
Većina njih čak 34 stradali su od pada sa motora, uglavnom zbog prevelike brzine i gubitka kiontrole. U Austriji se priprema predlog zakona kojim se za ispit za vozača motocikla (kategorija A) predviđa više časova vožnje

BEČ - U prvoj polovini ove godine je na austrijskim putevima stradalo je 44 motociklista, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Austrije. Većina od njih (34) stradala je od pada sa motora, uglavnom zbog prevelike brzine i gubitka kiontrole.

Polovina svih žrtava su muškarci stariji od 39 godina. To su uglavnom osobe kojima je nedostajala praksa u vožnji motociklom. Četo muškarci u zrelim godinama kupuju besne dvotočkaše da bi ispunili želju koju nisu mogli da ostvare kad su bili mladići.

Doris Bures, ministarka saobraćaja Austrije, pripremila je predlog zakona kojim se za ispit za vozača motocikla (kategorija A) predviđa više časova vožnje nego dosad. Umesto dosadašnja dva časa vožnje biće obavezna četiri časa. Pritom se za polaznike starije od 39 godina predviđa dodatna dvočasovna vožnja motociklom u saobraćaju.

Manje poginulih u automobilima

U 2013. godine u Austriji je 83 lica poginulo na motociklu, a još 19 na mopedima i drugim lakšim motornim dvootočkašima. Prema trendu u prvih šest meseci ove godine, pogibije motociklista bi lako ove godine mogle da budu još brojnije nego lani. Istovremeno, u Austriji pada broj poginulih u automobilima. Lani je u automobilu poginulo za skoro 31 odsto manje ljudi nego u 2012. godini (193:279).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track