ZAMENA ZA ŠPINDELEGERA: Miterlener novi šef narodnjaka!
Foto: ÖVP / Jakob Glaser

Kadrovsko prestrojavanje u ÖVP

ZAMENA ZA ŠPINDELEGERA: Miterlener novi šef narodnjaka!

Austrija -
Rajnhold Miterlener od juče je na čelu Narodnjačke partije Austrije posle iznenadne ostavke dosadašnjeg predsednika Mihaela Špindelegera

BEČ- Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) sinoć je po hitnom postupku, izabran za predsednika Narodnjačke partije Austrije (ÖVP).

Ovo mesto ostalo je upražnjeno posle iznenadne ostavke Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger)na ovu funkciju. Špindeleger je dao ostavku i na funkcije vicekancelara i ministar finansija u saveznoj vladi.

Bilo bi logično rešen da će Miterlener, koji u vladi ima resor privrede, nauke i istraživanja, naslediti Špindelegera i na mestu kancelara. Ostaje upražnjeno i mesto ministra finansija.

Partijski vrh narodnjaka najavljuje da će imena svog izmenjenog tima u vladi objaviti u ponedeljak, prvog septembra. Miterlener verovatno neće napraviti veliku rokadu narodnjačkih ministara i državnih sekretara.

„Nisam se gurao za tu ulogu. Međutim nisam mogao da odbijem jednoglasan predlog partijskog predsedništva. Spreman sam za tu ulogu, i osećam da imam neophodnu snagu i kreativnost.“, izjavio je kasno sinoć Miterlener, na konferenciji za novinare u partijskoj centrali ÖVP u Beču, komentarišući njegovo postavljenje na mesto vicekancelara.

Šef socijaldemokrata i savezni kancelar Verner Fajman (Werner Faymann), kojem Miterlener postaje sad glavni saradnik u vladi (i narodnjački politički rival), izjavio je juče, posle Špindelegerove ostavke, da je iznenađen povlačenjem vicekancelara.

Fajman je dodao "da je uveren da sadašnja austrijska vlada nije suštinski ugroženA, i da će koalicija trajati do kraja mandata 2018. godine “.

Uspešna karijera

Rajnhold Miterlener rođen je 1955. u gornjeaustrijskom mestašcu Helfenberg. Završio je studij prava u Lincu, te većinu karijere proveo u narodnjačkom Privrednom savezu, te kao potpredsednik Privredne komore Austrije (2000­ - 2008). Od godine 2000. je i poslanik u austrijskom Saveznom parlamentu.Godinama je tu bio i predsednik parlamentarnog Privrednog komiteta.U prvoj koalicionoj vladi kancelara Fajmana i vicekancelara Špindelegera, Miterlener je biosavezni ministar za privredu, porodicu i omladinu. U drugoj vladi Fajman­Špindeleger, formiranojkrajem 2013, Miterleneru je ostao resor privrede. Ovom resoru su pridodani nauka i istraživanje,koji su prethodno su bili posebno ministarstvo. Istovremeno su porodična i omladinska pitanjaodvojena od resora privrede, te postala zasebno ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track