ZAŠTITA PRIVATNOSTI: Maks Šrems tužio Fejsbuk i u Austriji!
Foto: Print Screen ORF

Obračun sa internet kompanijama

ZAŠTITA PRIVATNOSTI: Maks Šrems tužio Fejsbuk i u Austriji!

Austrija -
Mnoge funkcije ove socijalne mreže omogućavaju špijuniranje korisnika, praćenje njihovog kretanja, navika... što je protivparvno" naglašava pravnik Maksimilijan Šrems (26)

BEČ - Kao što je i najavio, Maksimilijan Šrems (Maximilian Schrems), mladi borac za zaštitu ljudskihprava, podneće tužbu protiv Fejsbuka (Facebook Ireland Ltd.) i u Austriji. Njoj mogu da se priduže svi punoletni korisnici fejsbuka koji nisu iz SAD ili Kanade.

Ovaj 26-o­godišnji pravnik, rodom iz Salcburga, pre nekoliko godina tužio je u Irskoj tamošnje fejsbukovo preduzeće koje sklapa ugovore sa svojim klijentima koji nisu iz Severne Amerike. Obzirom da se irski proces vuče već godinama i ne nazire mu se kraj, Šrems je odlučio da grupnu tužbu podnese i Trgovačkom sudu u Beču. Osnovni razlog za Šremsovu tužbu su sporne odredbe o zaštiti podataka korisnika fejsbuka.

"Mnoge funkcije ove socijalne mreže omogućavaju špijuniranje korisnika, praćenje njihovog kretanja, navika... što je protivparvno" , naglašava Šrems.

ilustracija
ilustracija

Ako sud presudi u korist tužilaca, mogu dobiti i novčanu naknadu, a koliko bi to moglo da bude, Šrems ne zna. U slučaju da dobije na sudu, Šrems će prvo platiti 20 odsto dodeljene odštete nemačkoj kući Roland (Roland ProzessFinanz), koja finansira ovaj proces.

Ostatak će se podeliti među tužiteljima. Šrems se odlučio za ovakav model, jer u su u Austriji grupne tužbe izuzetno skupe, pa samo jedan čovek teško može finansirati proces. Šremsu tvrdi da cilj tužbe nije novac.

„Fejsbuk je samo primer da od nekoga mora da se počne kako bi internet-­kompanije napokon počela da poštuju privatnost i zaštiti lične podatake korisnika", dodaje Šrems..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track