ZELENI I NEOS TRAŽE: Austrija da ukine zabranu dvojnog državljanstva!
Foto: Kurir Austrija

POKRENUTA RASPRAVA

ZELENI I NEOS TRAŽE: Austrija da ukine zabranu dvojnog državljanstva!

Austrija -
Austrija ima veoma restriktivne zakone koji dobijanje austrijskog državljanstva često čine nemogućom misijom i jedna je od tri zemlje u EU koje ne dozvvoljavaju dvojno državljanstvo

BEČ - Zeleni, NEOS i Građanska inicijativa traže ukidanje o zabrani dvojnog državljanstva. Na sastanku Odbora za unutrašnje poslove austrijskog parlamenta vođena je žučna rasprava o ovom pitanju. Dok su eksperti kao i predstavnici Zelenih, NEOS-a i predstavnici građanskih inicijativa apelovali na promenu zakona o „naturalizaciji“ predstavnici vlade ostali su ravnodušni.

Iako unutar Evropske unije sve više država ide u pravcu omogućavanja dvojnog ili višestrukog državljanstva, Austrija i dalje ostaje kruta po ovom pitanju. Zakon je rigorozan i ne omogućava posedovanje više državljanstava, a odricanje od matičnog državljanstva, koje je uslov za dobijanje austrijskog, veoma je nepovoljan po podnosioca.Naime, novonastali Austrijanci moraju da se odreknu imovine u svojim zemljama, ako su one van Evropske unije. Austrija, Norveška i Holandija su jedine tri zemlja Evropske unije koje ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo.

Osim toga Austrija ima restriktivne zakone koji dobijanje austrijskog državljanstva često čine nemogućom misijom. Statistika potvrđuje da interesovanje za dobijanje austrijskog državljanstvom opada. Dok je 2004. više od 40.000 dobilo državljanstvo, protekle godine je taj broj pao na 7.400. Eksperti takođe kritikuju da čak i deca koja su rođena u Austriji, moraju da prođu skupu proceduru u fazi dobijanja državljanstva.

Sednica nije donela nikakve konkretne rezultateje, javlja agencija za parlamentsku korespondenciju.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track