AUTOPUT NOVI SAD - RUMA: Kopaće se tunel ispod Fruške Gore!
Foto: YOUTUBE

Igor Mirović najavio konkurs za desetak dana

AUTOPUT NOVI SAD - RUMA: Kopaće se tunel ispod Fruške Gore!

Srbija -
Plan je da se od Žeželjevog mosta u Novom Sadu do naplatne rampe kod Rume napravi više od 30 kilometara autoputa, sa tunelom dugim više od tri kilometra ispod Fruške gore

BEOGRAD - Konkurs za izradu projekta autoputa od Novog Sada do Rume biće raspisan za desetak dana i očekuje se da će do početka juna biti sklopljen ugovor sa projektantima, najavio je danas ministar regionalnog razvoja Srbije Igor Mirović.

On je novinarima nakon sastanka zajedničke radne grupe vlada Srbije i Vojvodine rekao da veruje da će najkasnije do polovine 2015. biti potpuno urađena projektna dokumentacija za izgradnju tog autoputa što će omogućiti da se sa investirorima otvore razgovori o gradnji puta.

"Plan je da se od Žeželjevog mosta u Novom Sadu do naplatne rampe kod Rume napravi više od 30 kilometara autoputa, sa tunelom dugim više od tri kilometra ispod Fruške gore. Grube procene su da će gradnja koštati oko 150 miliona evra", rekao je Mirović.

Očekuje se da će gradnja početi krajem 2015. godine, dodao je on. Ministar je rekao da je sve izvesnija varijanta da bi autoput mogao da se gradi po modelu koncesije ili javno-privatnog partnerstva zbog visokog nivoa zaduženosti Srbije.

"Idejni projekat će pokazati prave reprere za određivanje finansijske vrednosti tog projekta. Rano je reći koji će model biti primenjen kada je reč o izboru izvođača", rekao je Mirović. Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da će izradu projektne dokumentacije finansirati Vlada Srbije i Vlada Vojovodine sa po 200 miliona dinara.

Bugarski je rekao da će projektna dokumentacija omogućiti veći uvid u to koliko će projekat koštati nakon čega će se razgovarati o modelima finansiranja i dodao da će model finansiranja odrediti način izbora izvođača radova. "Nismo odustali od aranžmana sa kineskim partnerima, ali očekujemo ponude sa svih strana. Interesovanje za učešće u projektu su pokazali i iz zemalja EU", rekao je Bugarski.

http://www.youtube.com/watch?v=trG63UTWfvk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track