Bač je model razvoja kulture u Srbiji
Foto: Dragana Udovičić

Tasovac i Davenport obišli Difuzni muzej

Bač je model razvoja kulture u Srbiji

Pop kultura -
Hvala EU što je pomogla koncept koji podrazumeva da se umesto prelaska iz jedne u drugu prostoriju krećete kroz grad u kojem spomenici postaju muzeji, kaže ministar kulture

Vratili deo starog sjaja.Bač je postao na jedan dan centar kulturnog regiona. Ovo mesto su juče posetili šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac i predstavnici desetak ambasada iz Evropske unije. Nakon razgovara sa opštinskim rukovodstvom gosti su obišli tvrđavu, franjevački samostan iz 12. veka i manastir Bođane, čije se obnove finansiraju novcem EU preko projekata iz oblasti kulture. U restauraciju spomenika kulture, koji su deo projekta Difuznog muzeja, uloženo je nešto manje od tri miliona evra.Istorijski periodi- Divno je danas biti u Baču. Hvala Evropskoj uniji i ostalim donatorima što je pomogla projekat Difuznog muzeja. To je koncept koji podrazumeva da umesto prelaska iz jedne prostorije u drugu krećete se kroz čitav grad i spomenici postaju muzeji. Ne samo kulturna dobra već i pejzaž koji se nalazi oko vas. Hodajući kroz Bač, za samo nekoliko minuta možete da dodirnete različite istorijske periode, vekove, tradicije, što je veoma uzbudljivo - rekao je Tasovac.

Ministar kulture objasnio je da se u projekat grada muzeja krenulo 2002. godine.- Bač treba da bude primer kako su ljudi uspeli da pronađu fondove od lokalnih, pokrajinskih, državnih do međunarodnih. Ovo je model razvoja kulture u Srbiji.Lokalni funkcioneri na čelu sa Draganom Stošićem žele da Baču vrate stari sjaj, a mesto se veoma dopalo Davenportu.Vizija Srbije za opštine- Ovo je velika prilika da vidimo na terenu kako izgleda vizija Srbije za opštinu. Ponosan sam što smo mogli u okviru različitog programa da podržimo realizaciju te mašte. Bač je istorijski grad sa velikom kulturnom baštinom. U samostanu želimo da stvorimo da svaka prostorija postane mali muzej kako bi Bač postao atraktivan za turiste - rekao je Davenport.

Srpski proizvodDAVENPORT KUPIO DŽEM OD KAJSIJAMajkl Davenport se iz Bača u Beograd vratio punih ruku suvenira. On je kupio mnogo stvari u jednoj prodavnici, a pazario je i džem od kajsija, kojim je oduševljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track