Bačević: U Srbiji otkrivene značajne rezerve zlata i bakra
Foto: Marina Lopičić

Bogato

Bačević: U Srbiji otkrivene značajne rezerve zlata i bakra

Društvo -
Mnistar je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva. Sve to govori da bi rudna bogatstva mogla da izvuku Srbiju iz krize

BEOGRAD - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kaže da su otkrivene značajne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini i da se mnoge strane kompanije interesuju za geološka istraživanja u Srbiji.

U prethodnih godinu dana Ministarstvo je izdalo ukupno 51 odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina i 78 odobrenja za hidrogeološka istraživanja, rekao je Bačević u Klubu poslanika, gde se sastao s predstavnicima rudara, povodom obeležavanja Dana rudara, 6. avgusta.

Najviše interesovanja, prema njegovim rečima, bilo je za istraživanje zlata, litijuma i bora, bakra i pratećih metala, a finansijska ulaganja u geološka istraživanja iznosila su 6,6 miliona evra.

Ministar je istakao da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode.

Bačević je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva.

Sve to govori da bi rudna bogatstva mogla da izvuku Srbiju iz krize, kažu u ministarstvu.

Povodom obeležavanja Dana rudara, on je poručio da će Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja učiniti sve da se njihov radno-pravni status poboljša, jer od njihovog rada zavisi uspeh u toj oblasti.

Bačević je održao radni ručak s predstavnicima rudara i njihovim sindikalnim vođama, sa kojima je razgovarao o svim problemima i planovima.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović, čestitao je rudarima sutrašnji praznik, kojim se obeležava 110 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, ističući da su zahtevi rudara tada bili gotovo identični kao i sada - bolji uslovi rada i veće plate.

U rudnicima se dosta u teškim i nezdravim uslovima radi, zbog visokih temepratura, vlage i prašine, naveo je on.

Takođe, problem je beneficirani staž, jer rudar koji ispuni uslov u pogledu godina radnog staža ne može da ide u penziju pošto ne ispunjava starosni uslov za penziju, pa u međuvremenu mora da radi, rekao je Vujović.

Prosečna plata kvalifikovanih rudara, prema rečima rudara Momira Živkovića iz rudnika olova i cinka kod Gornjeg Milanovca, iznosi između 60.000 i 100.000 dinara.

Bačević je podsetio da je izrađen novi nacrt Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa bolji ambijent za ulaganja u Srbiju, dodajući da, takođe, ima mnogo stranih kompanija koje su zainteresovane za sklapanje strateškog partnerstva.

U periodu januar - jun ove godine u rudarstvu je ostvarena stopa rasta od 4,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U 2012. godini u rudarstvu je zabeležen pad proizvodnje od 2,2 odsto.

U resornom ministarstvu kažu da se godišnje proizvede oko 80 miliona tona rude, zajedno sa kamenom, kao i da godišnji prihod iznosi oko 1,5 milijardi evra, a prihod sa povezanim industrijskim granama je skoro tri milijarde evra.

U srpskom rudarstvu zaposleno je oko 24.000 ljudi, što je oko 2,3 odsto zaposlenih u Srbiji.

Prošle godine u rudarstvu je investirano oko 90 miliona evra, a najveće investicije su realizovane u okviru Elektroprivrede Srbije i RTB-a Bor.

Dug za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina iznosi oko 4,5 milijardi evra, a uzrok tolikog iznosa je višegodišnje neplaćanje naknada od strane pojedinih državnih kompanija i onih koje su imale povlašćeni status kod bivše Vlade Srbije.

Za razvojne projekte potrebno je obezbediti investicije u vrednosti od oko 4,5 milijarde evra, od čega je oko četiri milijarde evra predviđeno za ulaganje u rudnike energetskih mineralnih sirovina, a ostalo u rudnike nemetaličnih mineralnih sirovina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track