BACILI JE U JARAK: Pretučena ukrajinska novinarka i aktivistknja

Stravičan napad u Ukrajini

BACILI JE U JARAK: Pretučena ukrajinska novinarka i aktivistknja

Planeta -
Sramota Neimenovani muškarci presreli auto opozicionarke Tetjane Černovil i naneli joj teške povrede, a samo nekoliko sati nakon što je objavila članak o korumpiranosti državnih funkcionera

KIJEV - Izazvali dodatni bes građana.Ukrajinka Tetjana Černovil (34), opoziciona novinarka i aktivistkinja - koja se danima nalazila na čelu proevropskih demonstracija u ukrajinskoj prestonici tražeći ostavku vlade i predsednika Viktora Janukoviča, koji su odbili da potpišu sporazum o pridruživanju s EU - brutalno je pretučena, a zatim bačena u jarak i ostavljena da umre. Napala JanukovičeveTo se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je objavila priču o tome da su neki visoki funkcioneri, najbliži saradnici lidera zemlje, umešani u korupciju.Neimenovani napadači u 1.30 posle ponoći u sredu iznenada su sportskim automobilom presreli vozilo Černovilove, koja se kretala ka selu Gora nedaleko od Kijeva. Ona je pokušala da se vrati u rikverc, ali su muškarci uspeli da je izguraju s puta, a zatim su izleteli iz svojih kola, polomili zadnje staklo na njenom automobilu i silom je izvukli napolje. Zatim su bez reči počeli da je tuku stravičnom silinom i šutiraju u glavu, a onda je vratili u njeno vozilo i gurnuli ga u jarak. Udarali bez rečiNesrećnu ženu pronašli su tek ujutru slučajni prolaznici, koji su pozvali policiju, a ona sama to nije mogla da uradi zbog drastičnih preloma i kontuzija nosa i vilice.Lekari bolnice u Borispilu, gde je prevezena, rekli su da će Černovilovoj morati da urade tri zahtevne plastične operacije kako bi uspeli da joj vrate svaku kost na licu na svoje mesto. Ona je iz bolničkog kreveta uspela samo da prozbori: „Ništa nisu rekli! Samo su tukli...“.Ministar na metiInače, napad na novinarku dogodio se nakon što je ona na svom blogu objavila priču o ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zaharčenku, koji bespravno poseduje vilu u predgrađu Kijeva. To i brutalnost nad Černovilovom izazvali su još veći bes proevropski orijentisanih demonstranata, koji su juče masovno, s njenim fotografijama u rukama, protestovali ispred ministarstva unutrašnjih poslova tražeći smenu vlasti.

Tetjana pre i posle napada
Tetjana pre i posle napada

Naredio istraguJANUKOVIČ: TO JE UŽASAN ČIN NASILJAUkrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je da je napad na novinarku Tetjanu Černovil užasan čin nasilja i naredio hitnu istragu i državnom tužiocu Viktoru Pšonkaju, kao i ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zaharčenku. S druge strane, premijer Ukrajine Mikola Azarov pozvao je opoziciju nakon najnovijih demonstracija u prestonici Kijevu da se urazumi kako bi se sprečilo dejstvo nekih ekstremističkih snaga da i dalje onemogućavaju društvo da normalno funkcioniše.

ČINJENICENapadi na Černovilovu- 13. septembra 2012. na novinarku je nepoznati mladić prosuo kantu zelene farbe kad je izlazila iz lifta na šestom spratu svoje zgrade. Komšije su tad tvrdile da ju je napadač čekao tri dana- 6. septembra 2012. nepoznati počinilac isekao je gume na njenom automobilu- 6. oktobra 2012. pretučena je u svojoj izbornoj jedinici kad je pokušala da otkrije poreklo lažnih identifikacionih kartica s njenim imenom

Brza akcija policijeUHAPŠENI NAPADAČIDve osobe osumnjičene za brutalno prebijanje Tetjane Černovil uhapšene su juče, dok se za trećom, čiji je identitet poznat, još uvek traga, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko. Prema njegovim rečima, privedeni se nalaze na isleđivanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track