BAHATA DIREKTORKA: Kraljica privatizacije špijunira zaposlene
Foto: Dado Đilas

OTKRIVAMO: Špijuniranje u Agenciji za privatizaciju

BAHATA DIREKTORKA: Kraljica privatizacije špijunira zaposlene

Društvo -
Bahata direktorka Kako bi otkrila ko je pričao o njenom lošem radu, Vida Uzelac iskopirala mejlove radnika, a smenila šefa za IT jer je odbio to da uradi

BEOGRAD - Vida Uzelac, donedavno direktorka Agencije za privatizaciju, tražila je da se iskopiraju poslovni mejlovi svih zaposlenih bez njihovog znanja, čime je narušena njihova privatnost, tvrde zaposleni u Agenciji. Nije poznato ko sada ima uvid u stotine hiljada mejlova oko 300 zaposlenih snimljenih posle radnog vremena i tokom vikenda.Povod je, kažu upućeni, negativan tekst o Uzelčevoj objavljen u novembru prošle godine u Nedeljniku pod naslovom „Pljačka Srbije - kako su svi uvezani“ i s podnaslovom o Vidi Uzelac: „Ko je kraljicu privatizacije vratio na mesto zločina“. U tekstu se citira i jedan od mejlova u kojem zaposleni u Agenciji obaveštava nekoliko ustanova da je menadžment svima zabranio radne sastanke, već da samo mogu da komuniciraju mejlom.Tekst bio povodRadosav Jocić, koji je tada radio na mestu direktora sektora za IT u Agenciji, za Kurir kaže da je tekst bio povod - htela je da otkrije ko je novinarima pričao o njenom lošem poslovanju, a da je namera bila da se dokaže curenje podataka iz Agencije. Posle usmenog naloga direktorke posavetovao sa advokatom da li je legalno da bez znanja zaposlenih kopira njihove mejlove. Advokat mu je rekao da takav nalog nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Krivičnim zakonikom.

Smenjen... Radosav Jocić
Smenjen... Radosav Jocić

- Kao što mi je predložio, tražio sam pismeni nalog, ali ga od direktorke nisam dobio. Moj posao je dala drugome, a ja sam smenjen krajem februara. Još ranije, dok sam formalno bio direktor sektora za IT, počelo je skidanje mejlova - navodi Jocić.On kaže da mu je, kad je pitao šta će im prekopirani mejlovi, rečeno da se to njega ne tiče. Jocić navodi da su na sastancima bila prisutna i lica koja nemaju formalno-pravno regulisane odnose sa Agencijom za privatizaciju, niti su u njoj zaposleni ili angažovani.Kažnjivo deloInače, propisane kazne za nedozvoljenu obradu podataka i povredu tajnosti su od 50.000 do 1.000.000 dinara, ali i zatvor do dve godine.Vida Uzelac za Kurir kaže da nikad nije tražila kopiranje mejlova i da elektronska pošta zaposlenih nije kopirana. Na pitanje da li je Jocić smenjen zbog protivljenja, ona odgovara da je smenjen jer nije radio posao u skladu sa ugovorom o radu, ali nije navela šta konkretno. Uzelčeva ističe da ne zna šta je objavio Nedeljnik i da je u penziji od pre nekoliko dana.

ČINJENICEVida Uzelac i sporne privatizacije- C market - bila direktor Centralnog registra za hartije od vrednosti- Knjaz Miloš - bila direktor Centralnog registra za hartije od vrednosti- Spominjalo se da je sprečila da se Vlade Divac i „Danone“ upišu kao vlasnici

Veljko LalićOD NJE ME NIŠTA NE ČUDIVeljko Lalić, glavni i odgovorni urednik Nedeljnika, kaže da ga od Vide Uzelac ništa ne čudi.- Mi smo i pravili tekst o paradigmi velike pljačke i tome kako su svi uvezani u krađu, a pomenuta gospođa je bila bukvalno paradigma uvezanosti političara, tajkuna i pravosuđa - dodaje on.

Ko je Vida UzelacSPORNI TEKST U NEDELJNIKU„Ko je Vida Uzelac, novi vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju; Čiji je Vida kadar kad je direktorsku palicu u Centralnom registru hartija od vrednosti preuzela pre jedne decenije, u vreme Đinđićeve vlade, preživela Koštunicu, Tadića, Dinkića, a sada je visokopozicionirana i u Dačićevom i u Vučićevom establišmentu; Kako je moguće da na čelo Agencije za privatizaciju dođe neko ko je bio sumnjičen da je učestvovao u spornim privatizacijama ‚C marketa‘ ili ‚Knjaza Miloša‘“, navodi ovaj beogradski nedeljnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track