BAJDEN: SAD nikada neće priznati rusku nelegalnu okupaciju Krima
Foto: AP

Sad uz Ukrajinu

BAJDEN: SAD nikada neće priznati rusku nelegalnu okupaciju Krima

Planeta -
Potpredsednik SAD pretio Rusiji u Kijevu i obećao joj nove sankcije ako ne prestane s "provokativnim ponašanjem", a Ukrajini obećao 50 miliona dolara; Bela kuća dodaje još 8 miliona dolara vojne pomoći

KIJEV - "Ukrajina mora da ostane jedinstvena zemlja", izjavio je u Kijevu potpredsednik SAD Džozef Bajden posle razgovora s privremenim premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom.

Bajden je Ukrajini obećao podršku i naglasio da SAD nikada ne će priznati "rusku aneksiju Krima", javlja CNN.

"Nijedna država nema pravo da prosto otme zemlju od druge države", kazao je potpredsednik SAD. "Nikada nećemo priznati rusku nelegalnu okupaciju Krima."

Bajden je pozvao Rusiju da "prestane da podržava ljude koji se kriju iza maski i neobeleženih uniformi i izazivaju nerede na istoku Ukrajine". Ako takvo "provokativno ponašanje" ne prestane, zapretio je Rusiji novim sankcijama.

"Ovim putem nećete ići sami. Mi ćemo biti s vama", rekao je Bajden Jacenjuku i obećao Ukrajini 50 miliona dolara za političke i ekonomske reforme, prenosi Gazeta. Od te svote 11 miliona je namenjeno za održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini 25. maja, a Bela kuća je na sve ovo dodala i 8 miliona vojne pomoći, izveštava Vašington post.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track