Bajernova džamija na stadionu!

Klub iz Minhena gradi bogomolju

Bajernova džamija na stadionu!

Fudbal -
Prvi u Nemačkoj Rukovodstvo odlučilo da pomogne igračima i navijačima muslimanima da ispune religijske obaveze

Da svi mogu da pozovu svoga boga u pomoć.Nemački fudbalski velikan Bajern finansiraće izgradnju muslimanske bogomolje u sklopu svog stadiona Alijanc arene u Minhenu. Rukovodstvo finaliste Lige šampiona odlučilo se na ovaj potez kako bi udovoljilo religijskim potrebama svojih igrača i navijača muslimanske veroispovesti.Začetnik ideje je verovatno najpoznatiji musliman među fudbalerima Bajerna Frenk Riberi, koji je od kluba zatražio da se na stadionu nađe posebna odaja za molitve.Prema pisanju nemačkih medija, Bajern će na sebe preuzeti 85 odsto ukupnih troškova za izgradnju džamije, dok je predviđeno da ostatak svojim donacijama pokriju fudbaleri i navijači tima iz Minhena.U sklopu budućeg objekta, koji će biti otvoren non-stop, naći će se i muslimanska biblioteka, a posetiocima će na raspolaganju biti i imam. Pored Riberija, za prvi tim šampiona Nemačke igraju Đerdan Šaćiri i Emre Kan, pa su u klubu odlučili da pomognu igračima u ispunjavanju verskih obaveza i obezbede im više od jedne prostorije za to.

Muslimani se mole pet puta dnevno♦ Sabah - od pojave zore do izlaska sunca♦ Podne - kad sunce malo izađe iz zenita♦ Ikindija - kad sunce krene prema zapadu♦ Akšam - kad sunce zađe♦ Jacija - kad noć potpuno padne

Njukasl prvi obezbedio muslimaneBajern neće biti prvi evropski klub koji će obezbediti molitveni prostor za igrače i navijače muslimanske veroispovesti. Pre Bavaraca to su učinili u engleskom premijerligašu Njukaslu.Čak sedam prvotimaca crno-belih u sezoni na izmaku su muslimanske veroispovesti - Patrik Sise, Čeik Tiote, Hatem Ben Arfa, Masadio Haidar, Mapou Janga-Mbiva, Musa Sisoko i Mehdi Abeid.

Riberi zbog žene promenio veruFrank Riberi prešao je u islam zbog svoje supruge Vahibe (devojačko Belhami), koja je poreklom Alžirka. Nakon preobraćenja promenio je ime u Bilal Jusuf Muhamed.- Moja vera je izvor moje snage na terenu i van njega. Imao sam prilično težak život i morao sam da pronađem nešto što će mi vratiti sigurnost. I pronašao sam islam - rekao je svojevremeno Riberi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track