Bajtović: Trećeg partnera treba da nađe DS

Bajatović

Bajtović: Trećeg partnera treba da nađe DS

Politika -
Bajatović je rekao da još nije sigurno da će Liberalno demokratska partija participirati u novoj vladi i da je "na DS da nađe trećeg partnera

BEOGRAD - Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je večeras da socijalisti u razgovorima o novoj vladi sa Demokratskom strankom nisu pričali o kadrovskim rešenjima već o budućoj politici vlade, i naglasio da trećeg partnera treba da pronađe DS.

Bajatović je rekao da još nije sigurno da će Liberalno demokratska partija participirati u novoj vladi i da je "na DS da nađe trećeg partnera i da kaže šta ćemo da radimo".

"Još niko nije potvrdio da je izabran LDP jer treba i mi da se složimo sa tim, niti je rečeno do sada, oficijalno, da to mora biti LDP", naveo je potpredsednik SPS.

Prema njegovim rečima, "očigledno je da još nismo sabrali sve elemente, ali ne možemo imati vladu iz koje će neko emitovati različite signale".

Upitan šta je potrebno da bi LDP bio treći partner u vladi Srbije, potpredsednik SPS je naveo da "LDP treba samo da poštuje Ustav Srbije i dogovor ako želi da budu treći partner".

Bajatović je naveo da je poseta Moskvi zamenika premijera i lidera socijalista Ivice Dačića unapred dogovorena i da nije povezana da političkim dogovorima oko srpske vlade.

Istakavši da ne zna o čemu će Dačić razgovarati u Moskvi, Bajatović je kazao da je sigurno "da se tamo neće voditi razgovori o novoj vladi Srbije".

"Mnogi naši problemi ne zavise od Moskve ili Vašingtona, nego od toga kako ćemo mi da uredimo naše društvo", naglasio je Bajatović.

Prema njegovim rečima, onaj ko bude formirao vladu moraće da vuče nepopularne poteze, a "ne može biti da imamo vladu u kojoj će jedan ministar da priča kako je RS genocidna tvorevina ili da je Kosovo nezavisno".

"Nacionalne manjine, svetski standardi, kultura, ljudska prava... sve su to univerzalne vrednosti i svi se slažemo oko toga", rekao je Bajatović, dodavši - "ne slažemo se, međutim, oko Republike Srpske i Kosova, a verovatno ćemo još pričati i o ekonomskim pitanjima".

Bajatović je kazao da vlada mora da se formira "kao stabilna i da se zna ko će šta da radi", navodeći da socijalisti žele tačno da znaju kako će izgledati nacionalni, socijalni i ekonomski program.

Istakavši da SPS ne koči formiranje vlade, on je rekao da ta stranka još nije dobila odgovore o Republici Srpskoj, Kosovu, penzijama, privatizaciji u Srbiji, i ponovio stranački stav da vlada mora biti formirana što pre i da socijalisti traže realano učešće sa jasnim ciljevima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track