Balint Pastor: Neću da pevam himnu!
Foto: KURIR

Poslanici protiv države

Balint Pastor: Neću da pevam himnu!

Politika -
Simić: Američki kongresmeni svi pevaju himnu, to bi trebalo da bude obaveza i naših poslanika

BEOGRAD - Skupštini treba Miha!Iako je himna državni simbol a poslanici najznačajniji reprezenti države, mnogi od njih bez problema su izjavili da ne žele da pevaju himnu zato što im se ne sviđaju njene reči?!Balint Pastor, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, kaže da ne vidi ništa sporno u tome što većina poslanika na svečanoj sednici parlamenta nije pevala himnu države čiji su građani.- Nisam pevao ni uz onu prethodnu, pa ne pevam ni ovu sadašnju. Poštujem državu Srbiju i instituciju u koju sam izabran, ali smatram da je lična stvar da li ću pevati himnu. Za mene bi nepoštovanje bilo ako se pri intoniranju himne ne bi ustalo - ističe Pastor i dodaje da bi znao da izrecituje „Bože pravde“.Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže da su izjave poput one Miljenka Derete, poslanika LDP, „da mu ne odgovara tekst“, sramotne i skandalozne.- To je državni simbol i svi moraju da ga poštuju, bez obzira na ono što misle. Ali još je strašnije bilo to što su pojedini generali Vojske Srbije sedeli dok je predsednik Republike polagao zakletvu. To je naša velika sramota, jer je to vrhovni komandant. Nemam reči - istakao je Ilić.Analitičar Predrag Simić ističe da bi pevanje himne trebalo da predstavlja moralnu obavezu svakog građanina, a posebno poslanika.- Srbija bi trebalo da se ugleda na Ameriku, gde je kult pevanja himne na visokom nivou - objašnjava Simić i dodaje da možda ne bi bilo loše rešenje da se usvoje zakonski akti po kojima bi uz stajanje bilo obavezno i pevanje državne himne.Aleksandar Vučić, v. d. predsednika SNS, smatra da Skupština Srbije nije stadion ili neki sportski događaj i da iz tog razloga nije pevao.- Znam celu himnu napamet. Na svečanoj sednici Skupštine stajao sam mirno kao vojnik, smatram da je to najveće poštovanje koje može da se iskaže prilikom intoniranja himne i to je jedini razlog zašto nisam pevao. A oni koji nisu pevali jer im se ne sviđaju reči, to je nepoštovanje državnih simbola - smatra Vučić.

Vučić peva samo na stadionu
Vučić peva samo na stadionu

Mile Bjelajac
Mile Bjelajac

Bjelajac: Himnu moraju da znaju napametIstoričar Mile Bjelajac smatra da se pevanjem državne himne pre svega pokazuje lojalnost i privrženost svojoj zemlji.- Bez obzira na činjenicu da je u Srbiji tek nekoliko godina u upotrebi stara-nova himna, poslanici i najviši državi funkcioneri morali su dosad da je nauče napamet. A da li se nekom sviđa ili ne, to je lična stvar, koju, po mom mišljenju, treba da zadrže za sebe - ističe Bjelajac.

Poslanici, naučite tekst!Bože pravdeBože pravde, ti što spaseod propasti dosad nas,čuj i odsad naše glasei odsad nam budi spas.Moćnom rukom vodi, branibudućnosti srpske brod,Bože, spasi, Bože, hrani,srpske zemlje, srpski rod!Složi srpsku braću draguna svak dičan slavan rad,sloga biće poraz vragua najjači srpstvu grad.Nek na srpskoj blista granibratske sloge zlatan plod,Bože, spasi, Bože, hranisrpske zemlje, srpski rod!Nek na srpsko vedro čelotvog ne padne gneva gromBlagoslovi Srbu selopolje, njivu, grad i dom!Kad nastupe borbe danik pobedi mu vodi hodBože, spasi, Bože, hranisrpske zemlje, srpski rod!Iz mračnoga sinu grobasrpske slave novi sjajnastalo je novo dobaNovu sreću, Bože, daj!Otadžbinu srpsku branipet vekovne borbe plodBože, spasi, Bože, branimoli ti se srpski rod!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track