BAN KI-MUN: Dosta je bilo, smesta prekinite rat!
Foto: Reuters

Prekipelo

BAN KI-MUN: Dosta je bilo, smesta prekinite rat!

Planeta -
Generalni sekretar UN traži da se sve umešane strane pod hitno vrate zapregovarački sto i vrate Ukrajinu s ivice provalije; nema osude napada na rusku ambasadu

NJUJORK - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun apelovao je na ukrajinske i proruske snage da odmah obustave oružana neprijateljstva, u atmosferi sve većih ljudskih žrtava i pogoršane humanitarne situacije u Istočnoj Ukrajini i da rešenje krize potraže kroz dijalog.

Šef UN je u saopštenju izrazio zabrinutost što nedavni diplomatski napori u tom pravcu nisu urodili plodom, apelujući na obe strane da hitno primene odredbe ženevskog sporazuma od 17. aprila, koji nudi jasan put za mirno rešenje, prenosi Itar-Tas.

Rusija je, inače, 12. juna podnela Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije u kojem se sve strane u sukobu pozivaju na uzdržavanje od akcija kojima se preti životima i bezbednosti civila i izražava zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog oružja od strane ukrajinske vojske, uključujući zapaljive bombe.

U Banovom saopštenju se izražava podrška novoizabranom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku i solidarnost sa narodom Ukraijne u ovom teškom vremenu. Ističe se da svi moraju da urade svoj deo kako bi vratili Ukrajinu s ivice provalije i obezbedili njeno jedistvo, suverenitet i teritorijalni integritet.

U Banovom saopštenju nijednom rečju se ne osuđuje napad na ambasadu Rusije u Kijevu.

Kaznena operacija Kijeva protiv pristalica federalizacije u Istočnoj Ukrajini, u koju su uključena oklopna vozila, teška artiljerija i avijacija, izazvala je dosad pogibiju stotina ljudi, među kojima ima i civila, kao i uništenje ili oštećenje mnogih građevina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track