Ban Ki Mun: Mandela div pravde - Obama: Sve nas je pokrenuo
Foto: REUTERS

Svet u žalosti

Ban Ki Mun: Mandela div pravde - Obama: Sve nas je pokrenuo

Planeta -
On je dotakao naše živote na duboko ličan način, poručio generalni sekretar Ujedinjenih nacija

NJUJORK, VAŠINGTON, PARIZ, LONDON - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun odao je počast Nelsonu Mandeli nazvavši ga "divom pravde" koji je inspirisao pokrete za slobodu širom sveta. "Mnogi širom sveta bili su inspirisani njegovom nesebičnom borbom za ljudsko dostojanstvo, jednakost i pravdu. On je dotakao naše živote na duboko ličan način", rekao je Ban novinarima povodom smrti Mandele.

Američki predsednik Barak Obama rekao je za Nelsona Mandelu da je bio "uticajan, hrabar i istinski dobar". "Svojim hrabrim dostojanstvom i nepokolebljivom voljom da žrtvuje svoju slobodu za slobodu drugih, transformisao je Južnu Afriku i sve nas pokrenuo", rekao je Obama u televizijskom obraćanju iz Bele kuće, preneo je AFP.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je "veliko svetlo ugašeno" smrću Mandele i dodao da će u Dauning stritu zastave biti spuštene na pola koplja.

"Nelson Mandela je bio istaknuta figura našeg vremena, legenda za života i sada u smrti - suštinski globalni heroj", navodi se u Kameronovom saopštenju.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao je za Mandelu da je bio "harizmatični div". "Sa Nelsonom Mandelom umro otac Južne Afrike, pokretačka sila slobode i pomirenja", stoji u Fabijusovom saopštenju.

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma saopštio je ranije večeras da je Mandela, ikona borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi i jedna od najuticajnijih političkih ličnosti 20. veka, preminuo u 96. godini.

Južnoafrički predsednik je saopštio da će Mandela biti sahranjen uz najviše državne počasti i naložio da zastave budu spuštene na pola koplja. Mandela (95) je iz bolnice, gde je proveo skoro tri meseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući u predgrađu Johanesburga. Mandela, ikona borbe protiv aparthejda, proveo je 27 godina u zatvoru pre nego što je postao prvi crni južnoafrički predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track