Ban trčao počasni krug na Zetri
Foto: Agencija Anadolija

Generalni sekretar UN

Ban trčao počasni krug na Zetri

Planeta -
Generalni sekretar UN je tako i simbolično obeležio svoju posetu Sarajevu, a pred sutrašnji početak Olimpijskih igara u Londonu, na kojima će biti jedan od onih koji će nositi Olimpijsku baklju
1 / 4 Foto: Agencija Anadolija

SARAJEVO - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mu, u sklopu dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, obišao je rano jutros Olimpijski stadion "Asim Ferhatović-Hase" u Sarajevu.

Ban je, tom prilikom, trčao počasni krug atletskom stazom na stadionu, u čemu mu se pridružio olimpijac te zemlje, Islam Đugum.

Generalni sekretar UN je tako i simbolično obeležio svoju posetu Sarajevu, a pred sutrašnji početak Olimpijskih igara u Londonu, na kojima će biti jedan od onih koji će nositi Olimpijsku baklju, prenela je agencija FENA.

Sarajevo je bilo organizator zimske Olimpijade 1984. godine. Generalni sekretar UN danas završava posetu BiH, koja je poslednja stanica na njegovoj višednevnoj turneji po zemljama zapadnog Balkana.

Ban će danas s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posetiti Memorijalni centar Potočari, a za kraj posete regionu najavljena je konferencija za novinare generalnog sekretara UN na sarajevskom aerodromu.

Ban je juče, prvog dana posete Sarajevu, ocenio da je regionu potrebno zajedničko vođstvo, jedinstvo i okretanje budućnosti.

"Ovaj trenutak je od ključne važnosti. Region kao celina je u procesu transformacije, a trendovi usmereni na šire evropske integracije i integracije sa ostatkom sveta će unaprediti pomirenje, osnažiti vladavinu zakona, ljudskih prava i demokratskih institucija", poručio je on.

Ban je ocenio da UN u julu 1995. godine nisu ispunile svoju odgovornost, kao i da međunarodna zajednica "nije uspela da spreči genocid" u Srebrenici, a da je sada "na testu" u pogledu Sirije i da treba odmah da reaguje i zaustavi nasilje u toj zemlji.

Ban se juče sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

On je o situaciji u BiH razgovarao s liderima sedam političkih stranaka u BiH, kao i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je posle susreta sa Banom ponovio novinarima da su UN prerano priznale BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

http://www.youtube.com/watch?v=Yg31cMum6ZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track