BANKE DERU GRAĐANE: Obuzdati kamate na dozvoljeni minus!

Radnička komora traži

BANKE DERU GRAĐANE: Obuzdati kamate na dozvoljeni minus!

Austrija -
Visina kamata na tržištu ne opravdava ovako visoku kamatu na dozvoljeni minus. Državi je neophodna jasna zakonska regulativa o visini i gornjoj granici ove kamate, kažu u Radničkoj komori Donje Austrije

BEČ - Kamata na dozvoljeni minus u austrijskim bankama iznosi 13 odsto, iako je tržišna kamatna stopa u Evrozoni niža nego ikada, baš kao i evropska međubankarska stopa (Euribor). U poređenju sa ovom statistikom, kamata na ulazak u minus osamdeset puta je veća od očekivane, kažu ekonomisti.

Radnička komora Donje Austrije zahteva donošenje zakonske odredbe o gornjoj granici ove kamate.

“Trenutna visina kamata na tržištu ne opravdava ovako visoku kamatu na dozvoljeni minus. Državi je neophodna jasna zakonska regulativa o visini, kao i gornjoj granici ove kamate”, kaže predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vizer (Markus Wieser).

Manfred Nojbauer (Manfred Neubauer) iz odeljenja za zaštitu potrošača pojašnjava:"Zašto se kod proizvoda poput kredita ili štedne knjižice ne uvede klizna kamatna skala, koja se prilagođava situaciji? Takođe, trebalo bi omogućiti fiksnu kamatnu stopu za ulazak u dozvoljeni minus”.

Radnička komora kritikuje netransparentnost kamatnih uslova, koji su, ukoliko ih je i moguće pronaći na internetu, vrlo vešto sakriveni. Osim toga, bankarski savetnici klijentima sve češće nameću nepovoljne kamatne uslove, a da ih o tome ne obaveste.

“Mnogi klijenti ne znaju da se o kamatnim stopama može pregovarati. Porazgovarajte sa svojim bankarskim savetnikom. Ponekad je uzimanje manjeg kredita bolja i dugoročno jeftinija opcija od konstantnog minusa na računu. I promena banke se ponekad isplati”, savetuje Nojbauer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track