Majka: Osećam veliku tugu ali i olakšanje
Foto: Sretenje

Odvaljivanje s blagoslovom

Majka: Osećam veliku tugu ali i olakšanje

Crna Hronika -
Roditelji ubijenog Nebojše Zarupca ne krive protojereja Branislava Peranoviće i ističu da se njihov sin 20 godina borio sa drogom

BEOGRAD - Milica Lukić, majka štićenika ubijenog u Centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici, izjavila je za Kurir da oseća veliku tugu, ali i olakšanje.

"Toliko puta sam ga sahranila i oživela dok se drogirao da sada više i ne znam kako se osećam. Ne mogu da pričam o tome šta se dogodilo. Vreme će pokazati", rekla je Milica Lukić.

Podsetimo, u Jadranskoj Lešnici, opština Loznica, u dvorištu u Centru za odvikavanje od droge, protojerej Branislav Peranović ubio je štićenika Nebojšu Zarupca iz Valjeva.

I Neobojšin otac Miloš Zarubac ne krivi Peranovića.

Miloš kaže da su se Nebojša i otac Branislav lepo slagali i da je njegov sin od kada se lečio kod Peranavića posle 20 godina prestao da uzima drogu.

"Povećala mu se kilaža, a prestao je i da uzima narkotike", rekao je Miloš Zarubac, a prenose beogradski mediji.

Kako nezvanično saznajemo, Peranović je posumnjao da je njegov štićenik uneo drogu pa mu je zadao udarac šipkom u predelu glave i usmrtio ga na licu mesta.

Branislav Peranović je dospeo u žižu javnosti 2009. zbog nasilnog metoda lečenja narkomana u Centru za odvikavanje od droge "Crna Reka".

Peranoviću je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistva. "Sumnja se da je Branislav P. u ponedeljak, 6. avgusta, oko 20.30 sati lišio života N. Z. (39) iz Valjeva", navodi se u saopštenju Policijske uprave Šabac.Posle isteka mere zadržavanja Peranović će, uz krivičnu prijavu, biti priveden na saslušanje istražnom sudiji Višeg suda u Šapcu.

U samom centru za odvikavanje od bolesti zavisnosti " Sretenje" koji se inače nalazi na nedostupnom terenu ograđen žicom i do koga je moguće doći terencem, niko nije bio raspoložen za bilo kakvu priču. jedino što je zapazio reporter Kurira bilo je da su radnici centra terencima razvozili štićenike, kao i da niko od njih nije takođe hteo da priča sa novinarima.Slobodan Velisavljević, istražni sudija u Šapcu angažovan na tom slučaju, precizirao je da je štićenik nađen mrtav u pomoćnoj kući koja je u vlasništvu Peranovića."Obdukcija je u toku i danas ćemo utvrditi da li je smrt nastupila zbog povrede nanete tupim predmetom u glavu ili je nešto drugo u pitanju. Štićenik je u centru bio duže od šest meseci", rekao je Velisavljević.Kuća u kojoj je telo nađeno udaljena je od "Centra za odvikavanje" dva kilometra, ukazao je Velisavljević.Organizacija za borbu protiv narkomanije "Izlazak" saopštila je da je ubistvo štićenika u Jadranskoj Lešnici nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.Ta organizacija, koju čine bivši zavisnici, ocenila je da država i odgovorne službe nisu do kraja ispitale "slučaj Crna Reka", te je sinoćno ubistvo "posledica onoga što se moglo naslutiti".

Na snimku iz Crne Reke jasno se vidi kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.Razlog za batinanje jeste, tvrdio je D. P., to što je narkoman i što je ponovo vraćen na lečenje. Blagoslov za batinanje svakog pacijenta u Crnoj Reci, tvrdi pretučeni mladić, davao je sveštenik Branislav Peranović, upravnik centra, koji ih je često i sam tukao.

Majka Milica godinama preživljavala agoniju
Majka Milica godinama preživljavala agoniju

Nebojša sa suprugom Vesnom i sinom
Nebojša sa suprugom Vesnom i sinom

Foto: Sretenje
Foto: Sretenje

Foto: Sretenje
Foto: Sretenje

Foto: Sretenje
Foto: Sretenje

Ministarstvo zdravlja: Ispitaćemo delatnost centra Sretenje

Ministarstvo zdravlja ispitaće podatke u vezi sa statusom i delatnošću Pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje" Branislava Peranovića, osumnjičenog da je udarcem šipkom u glavu ubio štićenika Nebojšu Z. (39), rečeno je u ministarstvu.

"Ističemo da se takozvani Centar za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice ne nalazi u registru izdatih saglasnosti za obavljanje zdravstvene delatnosti", naveli su u Ministarstvu.

Lečenje bolesti zavisnosti se može obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama državnog, odnosno privatnog sektora, kojima je zdravstvena inspekcija izdala dozvolu za rad, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja kontroliše sve zdravstvene ustanove i druge oblike zdravstvene službe koje obavljaju zdravstvenu delatnost, odnosno poseduju dozvolu za obavljanje te delatnosti", objasnili su u ministarstvu.

Uslovi koje zdravstvena ustanova mora da ispuni da bi se bavila lečenjem bolesti zavisnosti regulisani su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a bliži uslovi u pogledu kadra, opreme, prostora i lekova Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe. Pacijenti oboleli od bolesti zavisnosti leče se i na psihijatrijskim odeljenjima zdravstvenih ustanova, a na primarnom nivou u domovima zdravlja.

Takođe, više od 1.000 pacijenata leči se u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu, kao i u sedam ustanova u privatnoj praksi, objasnili su u Ministarstvu.

Ubistvo nastavak nehumanosti prema zavisnicima

Organizacije za borbu protiv narkomanije "Izlazak" saopštila je danas da je ubistvo štićenika u "Centru za odvikavanje od droge" u Jadranskoj Lešnici, kod Loznice, nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.

Ta organizacija koju čine bivši zavisnici, ocenila je da država i odgovorne službe nisu do kraja ispitale "slučaj Crna Reka", te je sinoćno ubistvo "posledica onoga što se moglo naslutiti". Štićenika "Centra za odvikavanje od droge" u Jadranskoj Lešnici sinoć je udarcem šipkom u glavu ubio upravnik tog centra, pravoslavni sveštenik Branislav Peranović, bivši upravnik Rehabilitacionog centra Crna Reka koji je lopatom prebijao svoje štićenike - zavisnike.

"Sa velikim žaljenjem konstatujemo da je sve ono na šta smo upozoravali i protiv čega smo se borili, na kraju odnelo jedan ljudski život.

Tragični događaj u Jadranskoj Lešnici samo je nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima u rehabilitacionom centru "Crna Reka", na koji je javnosta bila upozorena još pre tri godine", piše u saopštenju. "Nadamo se da će ovaj tragični gubitak mladog ljudskog života konačno alarmirati sve službe koje se bave ovom problematikom, da problem narkomanije stave na visoko mesto prioriteta kojim naša država treba da se bavi", apeluje organizacija "Izlazak".

http://www.youtube.com/watch?v=etEGO2e9At8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track