BEČ: Austrijska vojska pred stečajem?!
Foto: Rojters

Zabranjene nabavke

BEČ: Austrijska vojska pred stečajem?!

Planeta -
Od jeseni vojska neće više imati para da plaća račune za gorivo za svoja vozila. U vojsci ima svega još 12 umesto 18 pilota za borbene avione "Eurofajter", a 900 Pincgauer terenska vozila se prodaje, jer nedostaje novac za popravke i održavanje

BEČ - Austrijska vojska nalazi se pred finansijskim kolapsom, tvrdi bečki dnevnik "Esterajh" dodajući da armija mora ove godine da uštedi 45 miliona evra i da su posledice toga "brutalne".

Od jeseni vojska neće više imati para da plaća račune za gorivo za svoja vozila. U vojsci ima svega još 12 umesto 18 pilota za borbene avione "Eurofajter", a 900 Pincgauer terenska vozila se prodaje, jer nedostaje novac za popravke i održavanje.

Radikalna obustava nabavki pokazuje u kojoj je teškoj situaciji vojska i prikazuje prave dimenzije kursa štednje Ministarstva odbrane. U internom dokumentu MInistarstva, prenosi list, bukvalno stoji "zabranjene su sve nabavke".

Austrijska vojska na osnovu toga ne sme da kupuje kako vozila, nove oružane sisteme, ali ni municiju ili uniforme. Vojska može kupovati samo ako, kako dodaje dokument, u slučaju da "se očekuje neposredna šteta po Republiku Austriju".

Vojni ekspert Gerald Karner kaže da se takvim merama štednje uništava vojska, dodajući da je ono što treba vojsci prava reforma struktura. Plan štednje zadaje veliku brigu ministru odbrane Geraldu Klugu, koji sam tvrdi da se radi o ogromnom zalogaju, jer je vojska prevelika za budžet od dve milijarde evra. Zbog toga Klug pokušava da zarađuje i samo ove godine u planu je prodaja 144 vojnih nekretnina koje treba da donesu 29 do 35 miliona evra u vojni budžet, a 2015.prodajom treba da se zaradi dodatnih 40 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track