BEČ: Bomba pronađena u podrumu bila namenjena Zlatku Novakoviću
Foto: Rojters

Napravljena od metalne cevi i eksploziva

BEČ: Bomba pronađena u podrumu bila namenjena Zlatku Novakoviću

Crna Hronika -
Uhapšeni Austrijanac, hrvatskog porekla, Kristijan H. (34) priznao je policiji da je bomba, koja se nalazila u jednom podrumu, bila namenjena za ubistvo, koje je 11. januara izvršeno pištoljem i kašikarom

BEČ - Bomba, koju je austrijska policija pronašla u petak uveče u jednoj zgradi u Beču, bila je namenjena ubistvu Zlatka Novankovića i njegovog nemačkog partnera Valdemara V.

Krajem prošle nedelje uhapšeni Austrijanac, hrvatskog porekla, Kristijan H. (34) priznao je policiji da je bomba, koja se nalazila u jednom podrumu, bila namenjena za ubistvo, koje je 11. januara izvršeno pištoljem i kašikarom.

Prema rečima portparola državnog tužilaštva u Beču Nine Busek, za sada je nejasno što su ubice odlučile da zločin obave pištoljem i kašikarom.

Prilikom saslušanja u petak Kristijan je rekao da je sakrio jednu bombu u podrum jedne zgrade u trećem bečkom okrugu. Specijalne jedinice austrijske policije za deminiranje su iste večeri, uz opsežne mere predostrožnosti, bombu pronašle i odnele na deminiranje izvan Beča.

Inače, bomba je ručno napravljena od metalne cevi, eksploziva i sitnih metalnih predmeta.

Busek je potvrdila da je troje osumnjičenih za ubistvo prebačeno u subotu u istražni zatvor u Beču i da je tužilaštvo podnelo zahtev za njihovo pritvaranje. Troje osumnjičenih za ubistvo Novakovića i njegovog nemačkog partnera uhapšeno je u četvrtak kasno posle podne.

Najpre je uhapšen srpski državljanin Dejan V. (29) u mestu Matighofen.Zatim su uhapšeni brat i sestra, Austrijanci hrvatskog porekla, Kristijan u okolini Salcburga, a njegova sestra Renata u mestu Ojgendorf. Kristijan je, kako je policija navela, priznao da je ispalio hice i aktivirao kašikaru.

Dejan V, koji je zadobio povrede usled eksplozije, priznao je da je bio prisutan na mestu zločina, pa tako i saučesništvo. "Radilo se o novcu", ukratko je opisao motiv glavni inspektor Ernst Hofman, nakon objave vesti o rasvetljavanju ubistva koje je mučilo čuvare reda od početak ove godine.

Za sada je nejasno da li motiv ima veze sa sumnjivim poslovima Novakovića u vezi ilegalnog uvoza dizela u Austriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track