BELA GUTMAN: Ko je bio čovek koji je prokleo Benfiku?

Neverovatna priča

BELA GUTMAN: Ko je bio čovek koji je prokleo Benfiku?

Fudbal -
Portugalski šampion je nastavio svoj niz poraza u finalima, a za to je "zaslužan" jedan čovek iz daleke prošlosti

Benfika je u finalu Lige Evrope za sezonu 2013/14 poražena od Sevilje nakon izvođenja jedanaesteraca.

To ne bi bilo ništa neobično, da Benfika i prošle sezone nije poražena u finalu Lige Evrope, ali i u šest evropskih finala pre toga, što čini ukupno 8 izgubljenih evropskih finala.

Kažu da je za to "zaslužan" jedan čovek, po imenu Bela Gutman, koji se od heroja Benfike, pretvorio u najvećeg neprijatelja tog kluba. Priča o njemu datira u dubokoj prošlosti portugalskog kluba, a svaki put kada Benfika stigne u završnicu evropskog takmičenja, ovaj čovek se nađe u žiži javnosti.

Bela Gutman je bio Mađar, trener Benfike, verovatno najuspešniji u njenoj istoriji. Pre Benfike, Gutman je sa manjim ili većim uspehom vodio čak 15 različitih klubova, od Mađarske do Brazila, a kada je došao u Benfiku, doživeo je vrhunac karijere.

Čim je stigao, osvojio je dve uzastopne titule prvaka Portugala 1960. i 1961. godine, a svoje ime upisao je zlatnim slovima u istoriju ovog kluba jer je 1961. i 1962. godine osvojio dve uzastopne titule prvaka Evrope.

Finala protiv Barselone i Real Madrida u kojima je Benfika slavila 1961. i 1962. godine:

http://www.youtube.com/watch?v=Ei546heYLhs
http://www.youtube.com/watch?v=BOAIYoxYp3Y

Shodno ostvarenim uspesima, Gutman je od uprave Benfike zatražio povišicu nakon druge evropske titule, ali je lako odbijen. To se Mađaru jevrejskog porekla nije dopalo pa im je rekao:

"Od ovog trenutka, pa u narednih 100 godina, Benfika neće osvojiti nijedan evropski trofej!"

Ta rečenica se sada smatra ključnom kada su evropski neuspesi Benfike u pitanju. Gutman je, naravno, napustio klub i otišao u urugvajski Penjarol, a Benfika je do danas, odigrala čak 8 evropskih finala, i svih 8 izgubila!

Navijači Benfike su veoma svesni ovog fenomena, pa su tako u više navrata išli na Gutmanov grob i molili za oproštaj. Čak su i članovi uprave kluba to činili pa i legendarni Euzebio, a verovatno je slična situacija bila i pred ovo finale.

Međutim, izgleda da Mađar ne prašta, bar još 48 godina, koliko im je ostalo da "robuju" njegovoj rečenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track