FINALE ODLUKE: Da li Srbi mogu da skinu Gutmanovu kletvu sa Benfike?

Benfika protiv istorije

FINALE ODLUKE: Da li Srbi mogu da skinu Gutmanovu kletvu sa Benfike?

Fudbal -
Benfika igra novo evropsko finale, a Gutmanova kletva stara 56 godina preti Portugalcima

TORINO, 13. maj (Tanjug) - Fudbaleri portugalske Benfike i španske Sevilje boriće se sutra u Torinu za prvi od dva evropska trofeja ove sezone, a šansu da podigne pehar imaće i neki od srpskih fudbalera u lisabonskom timu.

Ovaj meč biće veoma interesantan za ljubitelje fudbala sa ovih prostora iz više razloga: srpski fudbaleri su aktivni učesnici finala drugu godinu za redom, jedan srpski sudija biće deo sudijskog tima u finalu a tu je i čuvena "Gutmanova kletva" o kojoj se mnogo pričalo prošle godine.

I bio je u pravu, pošto je lisabonski tim posle njegove "kletve" izgubio pet finala Kupa šampiona i dva finala Kupa UEFA, uključujući i prošlogodišnji poraz u finalu Lige Evrope od Čelsija pogotkom Branislava Ivanovića u nadoknadi vremena.

Međutim, ove godine je situacija znatno drugačija nego prethodne kada je Benfika u finišu sezone izgubila sva tri trofeja.

Čini se da će Benfika sutra imati sjajnu priliku da konačno dođe do evropskog trofeja, tim pre što su na putu do finala potvrdili kvalitet eliminacijom timova kao što su Juventus i Totenhem.

"Mi sada pišemo istoriju, a pred nama su još dve titule koje možemo da osvojimo ove sezone. Hoćemo da ih "upišemo" u biografije", rekao je trener Benfike Žorž Žezus dan uoči finala.

Benfika je ove sezone već osvojila titulu šampiona Portugalije i nacionalni Liga kup. Pored finala Lige Evrope, "orlove" očekuje i finale portugalskog kupa.

Ako se za Benfiku može reći da je koliko-toliko očekivan njen plasman u finale, Sevilja predstavlja neku vrstu iznenađenja u ovogodišnjoj Ligi Evrope.

Ipak, igrama koje su prikazali apsolutno su zasluženo došli do borbe za trofej, koji su prethodno osvojili 2006. i 2007. godine.

"Bilo je teško vratiti se u život protiv Betisa, pa onda protiv Porta i na kraju u duelu sa Valensijom u poslednjem minutu. To pokazuje da imamo sjajan timskih duh i da uvek pružamo maksimum. Takođe, znamo da možemo da napredujemo, ali smo do sada napravili sjajan posao", rekao je fudbaler Sevilje Ivan Rakitić.

Sevilja i Benfika do sada su odigrale dva međusobna meča u Evropi. To je bilo u sezoni 1957/58 u preliminarnoj rundi Kupa šampiona, Sevilja je kod kuće slavila sa 3:1, a u revanšu u Lisabonu nije bilo golova.

Finale Lige Evrope izmedu Benfike i Sevilje igra se u sredu u Torinu na stadionu "Juventus arena" od 20.45.

Četvrti sudija u finalu biće Srbin Milorad Mažić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track