BEOGRAD: Plivanje za časni krst na sedam lokacija u gradu!
Foto: Aleksandar Jovanović

Bogojavljanje

BEOGRAD: Plivanje za časni krst na sedam lokacija u gradu!

Beograd -
Prvo je počelo na Savskom jezeru, na Adi Ciganliji, zatim na Zemunskom keju, pa na Dorćolu, kod nekadašnjeg bazena "25. maj", a sada SRC "Milan Gale Muškatirović", da bi se običaj proširio praktično na sve opštine "koje imaju vodu": Lazarevac, Grocku, od prošle godine Surčin, a od ove i Obrenovac

BEOGRAD - Počasni krst širom Beograda.

Sutrašnji veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje tradicionalno se pre Drugog svetskog rata obeležavao plivanjem za Časni krst, Nemci su taj običaj zabranili 1941. da bi lepa tradicija bila obnovljena neposredno pred NATO bombardovanje, u januaru 1999. godine, na inicijativu poteklu iz Hrama Svetog Đorđa na Čukarici.

Prvo je počelo na Savskom jezeru, na Adi Ciganliji, zatim na Zemunskom keju, pa na Dorćolu, kod nekadašnjeg bazena "25. maj", a sada SRC "Milan Gale Muškatirović", da bi se običaj proširio praktično na sve opštine "koje imaju vodu": Lazarevac, Grocku, od prošle godine Surčin, a od ove i Obrenovac.

Centralna manifestacija, s obzirom na tradiciju, odigraće se na Čukarici. Liturgija u Hramu Svetog Đorđa počinje u 8.30, odakle će litija krenuti u 11.30 ka Adi Ciganliji gde će se pre plivanja za Časni krst održati tradicionalna "Molitva na jezeru", a zatim i kulturno-umetnički program.

Obrenovčani će se okupiti na Zabrežju, kod Kajak-kanu kluba "Bora Marković", Lazarevčani na jezeru Očaga, a stanovnici Grocke i okoline na Dunavskom keju gde je kao specijalni gost najavljen predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Najviše plivača očekuje se na Zemunskom keju, čak 300, a na svim lokacijama će osim rekreativaca, ozbiljnijih amatera, biti i pripadnici vojske, Žandarmerije, članovi Svibora...Takmičare ove godine očekuju "neregularni" uslovi za ovo doba godine. Momke koji su navikli da plivaju na temperaturama oko ili ispod nule, sutra će dočekati 18 stepeni Celzijusa, dok je temperatura vode za ovo doba godine neverovatnih sedam stepeni!

Vedro vreme - sušna godina

Predanja govore da su naši preci veoma vodili računa o vremenu na Bogojavljenje. Veruje se da ako je 19. januara jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna, ako je vedro - sušna, a ako pada kiša - cele godine će biti dosta padavina, pa čak i opasnih poplava. Ukoliko duva vetar sa severa, biće rodna i zdrava godina, a ako duva sa juga, godina će biti rodna, ali će je pratiti mnoge bolesti.

Bogojavljanska noć u Zemunu

Druženje građana "Zemunska priča" organizuje danas od 21 do 23 sata po četvrti put "Bogojavljensku noć", kojom obnavlja staru zemunsku tradiciju. Naime, samo je Zemun negovao i dugo gajio običaj da se Bogojavljenje čeka na ulici, u društvu, uz pesmu i druženje.Manifestacija će se održati na maloj letnjoj pozornici na Zemunskom keju, preko puta restorana "Venecija", uz pesnike, književnike, zemunske tamburaše, ali i kuvano vino i vruć čaj.

Pančevci se okupljaju na Tamišu

Za Časni krst će sutra plivati i Pančevci, sve u organizaciji Udruženja sportista "Srpska Sparta". Početak manifestacije je već u 9.30, u Preobraženskoj crkvi, gde će biti služena sveta liturgija. Zatim će konjanici u 11.30 doneti Časni krst na kej, a u 12.00 krenuće plivanje. Do sada je za trku prijavljeno više od 60 učesnika, među kojima imlja i pripadnica lepšeg pola.

Ada Ciganlija

Mesto: restoran "Jezero"

Početak: 12.00

Zemun

Mesto: Zemunski kej

Početak: 12.00

Dorćol

Mesto: SC "Gale Muškatirović"

Početak: 12.00

Obrenovac

Mesto: Zabrežje

Početak: 12.00

Lazarevac

Mesto: jezero Očagao

Početak: 11.00

Grocka

Mesto: Dunavski kej

Početak: 12.00

Surčin

Mesto: Bečmensko jezero

Početak: 11.00

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track