BEOGRAD: Radnici Instituta Kirilo Saviž započeli štrajk!
Foto: Kurir

Blokada duga godinu dana

BEOGRAD: Radnici Instituta Kirilo Saviž započeli štrajk!

Beograd -
Predsednik Sindikalne organizacije tog Instituta Zoran Martinović kazao je da je osnovni zahtev štrajkača isplata dve prosečne zarade, dodajući da zarade zaposlenima nisu isplaćene od oktobra 2012, a doprinosi od avgusta 2011 godine

BEOGRAD - Oko 40 radnika beogradskog Instituta "Kirilo Savić" danas je obustavilo rad i stupilo u štrajk, zbog duga Instituta od oko 500 miliona dinara i 17 neisplaćenih zarada radnicima.

Predsednik Sindikalne organizacije tog Instituta Zoran Martinović kazao je na konferenciji za novinare da je osnovni zahtev štrajkača isplata dve prosečne zarade, dodajući da zarade zaposlenima nisu isplaćene od oktobra 2012, a doprinosi od avgusta 2011.

Martinović je naglasio da sindikat traži isplatu prosečnih zarada na nivou za 2012. godinu, koja je tada iznosila 68.000 dinara, i dodao da neće odustati od zahteva za isplatu ostalih 17 zarada.

Prema njegovim rečima, Institut je, zbog velikog kreditnog zaduženja kod poslovnih banaka, u blokadi duže od godinu dana za skoro 200 miliona dinara, 2013. godina završena je sa gubitkom od oko 150 miliona dinara, a zajedno sa dugom prema zaposlenima, Institut je zadužen za više od 500 miliona dinara. Martinović je naveo da je za loše stanje u Institutu odgovoran generalni direktor Miroljub Jevtić, koji je od dolaska na tu funkciju u julu 2009. zaposlio više od 80 ljudi, "isključivo po partijskoj i rodbinskoj liniji, ali i izvlačenjem novca kroz spoljnu saradnju i razne konsultantske usluge".

On je kazao da je Jevtić član Socijalističke partije Srbije (SPS), optužujući tu partiju da je odgovorna za loše stanje u Institutu. Martinović je naveo da je polovinom 2013. godine, država odredila svoje predstavnike u Skupštini Instituta, koji su većinom iz redova SPS.

Kako je naveo, Institut zapošljava 150 ljudi, a "zbog strahovlade" nisu svi stupili u štrajk, ocenjujući da je odziv štrajkača izuzetan. Predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović kazala je da se sindikat prvi put 2012. godine, obratio Agenciji za borbu protiv korupcije, ali i Ministarstvu rada, Ministarstvu nauke, Poreskoj upravi, zaštitniku građana, premijeru i svim relevantnim institucijama, ali da niko nije reagovao.

Kako je rečeno na konferenciji, rok za ispunjenje zahteva je 24. mart, a ukoliko do toga ne dođe sindikati će zahtevati smenjivanje generalnog direktora Miroljuba Jevtića i svih državnih predstavnika u Skupštini Instituta. Institut "Kirilo Savić" osnovan je 1954. godine, kao železnički Institut u okviru Generalne direkcije Jugoslovenskih železnica, a od aprila 2009. postaje 96 odsto državna svojina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track