Besplatna pravna pomoć srpskim umetnicima

Novi sajt

Besplatna pravna pomoć srpskim umetnicima

Društvo -
Taj servis nudiće pravne usluge koje se odnose na poslovno pravo, ugovore, autorsko pravo i žigove

BEOGRAD - Prvi besplatni sajt za pravnu pomoć srpskim umetnicima počeće da radi u petak, 7. septembra, i taj servis će nuditi pravne usluge koje se odnose na poslovno pravo, ugovore, autorsko pravo i žigove.

Kako su saopštili tvorci sajta Artorien.org, usluga se nudi svim umetnicima koji nisu u finansijskoj mogućnosti da angažuju advokata, bez obzira kojom se umetnošću bave.

Projekat, kako se navodi, lansirala je nevladina organizacija Artorijen (Artorien) sa sedištem u Njujorku, čiji osnivači imaju više od decenije iskustva u pružanju pomoći sprskim umetnicima.

Usluga na sajtu funkcioniše tako što Artorijen spaja umetnike sa advokatima koji žele da pruže pro bono (besplatnu) pomoć."Zainteresovani umetnici treba da kreiraju svoj onlajn profil i da opišu svoj pravni problem. Nakon toga njihovi podaci se ubacuju u bazu koju pretražuju advokati", navodi se u saopštenju.

Da bi primili pomoć, umetnici treba da ostave svoju mejl adresu na sajtu, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti organizaciji Artorijen na mejl tanja.diklicŽartorien.org Kako je u saopštenju navela Tanja Diklić, jedan osnivača projekta i njegov kreativni direktor, toj organizaciji iz Njujorka se obraća sve više umetnika iz Srbije, "najčešće fotografi neplaćeni za svoj rad ili umetnici čiji je dizajn korišćen bez dozvole".

"Nisu imali novca za advokate, što je značilo da nemaju šanse za ostvarenje svojih prava", izjavila je Diklićeva.

Prema njenim rečima, umetnici nisu jedini koji imaju korist od ovog projekta, jer se kroz zaštitu prava umetnika, promovišu i održavaju mladi talenti i kultura Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track