BESTIDNO: Hrvati traže bojkot srpskih proizvoda!
Foto: Rojter

Počela sramna kampanja u Vukovaru

BESTIDNO: Hrvati traže bojkot srpskih proizvoda!

Planeta -
Milorad Pupovac: To su nacistički potezi. Na internetu osvanuo spisak radnji u vlasništvu Srba u Hrvatskoj koje treba zaobilaziti, što je predstavnik srpske nacionalne manjine u toj zemlji žestoko iskritikovao
1 / 3 Foto: Rojter

ZAGREB - Ugnjetavanje.Nacionalistički orijentisani Hrvati nastavili su antićiriličnu i antisrpsku kampanju u Vukovaru jer pored neprestanih pritisaka da se sa svih javnih zgrada u tom mestu ukloni ćirilično pismo, putem internet portala i društvenih mreža pozivaju sad na potpuni bojkot srpskih proizvoda i prodavnica. Naime, na portalu Dnevno.hr i na Fejsbuk stranici Vukovarci objavljen je spisak apoteka, kafića, zanatskih radnji i svih objekata koji se nalaze u vlasništvu Srba, a koje bi Hrvati, prema apelu, trebalo da zaobilaze u širokom krugu.

Protest... Protiv svega srpskog
Protest... Protiv svega srpskog

Kazniti odgovornePolitički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i poslanik Sabora Milorad Pupovac kaže za Kurir da se tim putem nastavlja i obnavlja jedna od najcrnjih kampanji nacističke Nemačke tokom tridesetih i četrdesetih godina 20. veka.- Slična kampanja započeta je na ustaškim portalima u septembru prošle godine, a sad se nastavlja na desničarskim internet stranicama. Nadležne vlasti moraju da sankcionišu osobe koje se nalaze iza tog poziva. Nedopustivo je da je poziv uopšte moguć, pogotovo kad se time podseća na najmračnije momente u istoriji Hrvatske i Evrope - naglasio je Pupovac.

Inače, na sajtu je juče osvanula poruka: „Pozivamo sve Hrvate da učestvuju u bojkotu srpskih proizvoda, a i sve Vukovarce na bojkot svih srpskih trgovina u Vukovaru!“ Uz tu proklamaciju izašao je i spisak srpskih radnji s adresama, a ponegde i s prezimenima vlasnika.Blokirana stranica- To je pokušaj građana koji se ne mire sa ćirilicom u svom gradu da ovim putem protestuju protiv nepravičnog zakona kojim je u Vukovaru uvedeno to pismo - naglasili su organizatori kampanje na stranici Vukovarci, koja je inače juče tokom popodnevnih sati blokirana na Fejsbuku.

Miodrag LintaREČ JE O POZIVU NA LINČ SRBAPredsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je za Kurir da se tim potezom Hrvata nastavlja proces rasplamsavanja mržnje i nepoverenja prema Srbima u Hrvatskoj, koji je u septembru 2013. započet antićiriličnom kampanjom, a koju vode grupe iz redova hrvatskih branitelja.- U pitanju je poziv na linč Srba jer se tako šalje poruka radikalnim grupama da mogu da šire mržnju - rekao je Linta.

ČINJENICEZabranjene srpske radnje- mesara „Bodirković“- poljoprivredna apoteka u Kozaračkoj (Borovo naselje)- kafe-bar „Piramida“- prodavnica „Radomir Kovačević“- vulkanizerska radnja „Švabić“- automehaničarska radnja „Marković“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja