(VIDEO) BEZ PANIKE: Ovo je makedonski vulkan i od jutros je miran
Foto: Printscreen Youtube

Ohrid na nogama

(VIDEO) BEZ PANIKE: Ovo je makedonski vulkan i od jutros je miran

Planeta -
Minijaturni vulkan Duvalo star je oko 5 miliona godina i jedinstven je na Balkanu

BEOGRAD/OHRID - Minijaturni vulkan Duvalo u selu Kosel nadomak Ohrida od jutros je miran, nema dima ni zagrevanja zemljišta, rekao je portparol policijske uprave u Ohridu Stefan Dimoski, dodajući da nema mesta za strah i paniku.

Dimoski je rekao da će tokom dana vulkan ipak kontrolisati pripadnici policije, vatrogasne službe i Direkcije za zaštitu i spasavanje. On je dodao da je količina dima iz vulkana veća od uobičajene, primećena u sredu oko 17.45, te su građani o tome obavestili nadležne službe. Po njegovim rečima, na mesto gde je vulkan potom je došla vatrogasna jedinica. Dimoski je naveo da se slično dogodilo maja 2004. godine i da tada nije bilo ozbiljnih posledica.

http://www.youtube.com/watch?v=PlQwZ60AaaQ

Kako je istakao, radi se o vulkanu starom oko pet miliona godina, koji je i jedinstveni aktivni vulkan na Balkanu. Ohridski informativni portal Ohridnjuz (Ohrid News) ranije je izvestio da je gust crni dim primećen kako kako izlazi iz vulkana Duvalo u selu Kosel, blizu Ohrida. Kako je navedeno, iz vulkana obično izlazi beo dim sa mirisom sumpora, ali u sredu je dim bio crn i "smrdeo je na zapaljenu gumu", što je uznemirilo stanovništvo koje se obratilo vlastima.

http://www.youtube.com/watch?v=Ri80PAIqnCM

To mesto, kako navodi portal, građani godinama koriste kao deponiju za smeće, te nadležni ne isključuju mogućnost da je to uzrok pojave dima. Vulkan Duvalo predstavlja aktivnu geotermalnu površinu koja liči na minijaturni krater prečnika oko pola metra i dubine oko 30 santimetara iz kojeg izlaze gasovi ugljen-dioksid i vodonik-sulfid.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja