BEZ PANIKE: Povlači se mleko iz prodavnica, ministri da daju ostavke

BEZ PANIKE: Povlači se mleko iz prodavnica, ministri da daju ostavke

Društvo -
Inspekcije Ministarstva poljoprivrede utvrdiće s kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi, navodi Ministarstvo poljoprivrede

BEOGRAD - Veterinarskoj inspekciji naloženo je da, dok ne stignu rezultati analiza uzoraka poslatih u Holandiju, povuče iz prometa mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M1, saopštilo je danas Minsitrarstvo poljoprivrede."Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koje je u rafovima prodavnica, jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme", piše u saopštenju.Kako se navodi, "dodatna ispitivanja koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvršilo nakon sumnje u prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka, uzetih u okviru vanredne kontrole koja je sprovođena od početka ferbruara ove godine, potvrdila su i mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti".Ministarstvo, takođe, najavljuje da će, zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka istog mleka, po preporuci Referentne laboratorije Evropske unije, poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku.

"Veterinarska inspekcija naložila je povlačenje iz prometa mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M1, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije", dodaje se u saopštenju.Inspekcije Ministarstva poljoprivrede utvrdiće s kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

Ministarstvo takođe uvodi i pojačanu kontrolu uvoznog mleka, jer se radi o regionalnom problemu.Poljoprivredna i veterinarska inspekcija započele su novu vanrednu kontrolu stočne hrane koja je uzročnik pojave aflatoksina u mleku.Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini iščezavaju iz mleka. Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda.U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo 10 puta veće nego danas (0,5 umesto, sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i SAD.Ministarstvo upozorava na sve češće pokušaje da se senzacionalističkim pristupom vrlo ozbiljnim i značajnim temama ugrožavaju ekonomski interesi Srbije, u ovom slučaju njenih proizvođača i prerađivača mleka, kao i da se unosi bespotrebna panika među stanovništvom.Kakvo mleko pijemo, pitanje je koje je danas postavljeno i u Narodnoj skupštini. Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić nešto ranije na konferenciji za novinare je saopštio rezultate analize mleka, prema kojima je u većini uzoraka otkrivena veća količina pomenute kancerogene materije (tabela).

Denjub grupa: Mleko u Srbiji idealnoDirektorka za korporativne i regulatorne odnose Denjub fuds grupe Svetlana Glumac, u čijem sastavu su Imlek i Mlekara Subotica, saopstila je da je mleko u Srbiji ispravno i svi nalazi su u granicama dozvoljenog."Mleko koje pijemo je ispravno. Ne bih komentarisala izjave gospodina Ješa koje su tendenciozne i prejake. Ne zelimo da zastrašujemo javnost jer za to nema osnova. Svi nalazi su u granicama dozvoljenog", rekla je Glumac Tanjugu povodom izjave Gorana Ješića.

APOS pozvao ministre Kneževića i Ljajića da podnesu ostavke

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov izjavila je danas da ministri poljoprivrede i trgovine Goran Knežević i Rasim Ljajić treba da podnesu ostavke jer, kako je rekla, ne poštuju i ne sprovode Zakon o zaštiti potrošača. Povodom pojave aflatoksina u mleku i objavljivanja različitih rezultata kontrola, ona je u izjavi Tanjugu rekla da je time ionako osiromašeni potrošač "sluđen", kao i da će velika šteta biti naneta i proizvođačima kukuruza i mleka."Problem mleka ne treba da se rešava preko medija, već da se prenese u nadležne institucije", smatra Edina Popov i ističe da su mediji tu da "informišu, obaveste i upozore". Popov je zamerila i to što se u analize uključila Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), iako je samo jedna od organizacija za zaštitu potrošca. Ona je dodala da će u sredu sve zamerke izneti na sednici Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača.Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da je prilikom kontrola mleka u prodavnicama, u nekim uzorcima nađen nivo aflatoksina M1 iznad dozvoljenih granica i naložilo Veterinarskoj inspekciji da, dok ne stignu rezultati analiza iz Holandije, povuče iz prometa ono mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljenih koncentracija te kancerogene materije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track