Bez presedana

BEZOBRAZLUK: Hrvati nam otimaju industriju duvana

Društvo

Autor:

Hrvatska lobira kod Evropske komisije da posle ulaska u EU carine na izvoz cigareta u Srbiju budu 15, umesto 57,6 odsto, što važi za članice

Srbija, Hrvatska, cigarete, izvoz cigareta, CEFTA

Hoće da nam zatvore i to malo fabrika

BEOGRAD - Navrću vodu na svoju vodenicu.
Hrvatska želi da i posle ulaska u Evropsku uniju, od 1. jula ove godine, izvozi cigarete u Srbiju na povlašćen način, saznaje Kurir. Naime, Hrvatska od Evropske komisije zahteva uvođenje kvote na izvoz cigareta iz EU u Srbiju u količini od 1.600 tona po preferencijalnoj carinskoj stopi od 15 odsto, umesto po 57,6 odsto koliko, od stupanja na snagu sporazuma CEFTA, iznosi uvozna carina na cigarete iz zemalja EU.

- Hrvatska želi da za Tvornicu duhana Rovinj obezbedi povlašćene uslove za izvoz u Srbiju i posle ulaska u EU. Oni preko Brisela pokušavaju da proguraju ideju o kvotama, jer u Srbiju godišnje izvoze do 1.000 tona cigareta. Ukoliko Vlada Srbije ovo prihvati, uništiće domaće proizvođače koji sa distribucijom zapošljavaju oko 120.000 ljudi - kaže izvor Kurira.

Srđan Lazović iz kompanije „Britiš-amerikan tobako“ kaže da „bilo kakve koncesije Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji, uključujući i bilo kakvo davanje kvote na uvoz cigareta iz EU u Srbiju nakon 1. jula, mogu imati ogromne negativne posledice po domaću duvansku industriju, koja je jedan od najvećih investitora u Srbiji u poslednjih 10 godina“.

Sa njim se slaže i Goran Pekez iz „Japan tobako internešenela“ i ističe da „bi promena carinskog režima sa EU smanjila rentabilnost domaće proizvodnje“.
Da Srbija nikako ne sme pristati na ustupak Hrvatskoj smatra i Milan Kužnik, iz Grupacije za duvan u Privrednoj komori Srbije.

- Vode se pregovori o zahtevu Hrvatske da zadrži status CEFTA sporazuma i posle ulaska u EU. Mi to ne smemo dozvoliti zato što bi to onda važilo i za ostalih 27 članica Evropske unije - kaže Kužnik.

Kurir, 11.12.2012 i Kurir, 8.12.2012 zoom Kurir, 11.12.2012 i Kurir, 8.12.2012

Golubović: Nećemo pristati!

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i predsednik radne grupe za pregovore sa Evropskom komisijom Danilo Golubović priznaje da EU u interesu Hrvatske „želi da izvuče određene benefite“, ali tvrdi da Srbija na to neće pristati.
- Ne pristajemo na takve ustupke i želimo da zaštitimo interese naše duvanske industrije. Problem je što oni pregovaraju jednostrano i traže ustupke za Hrvatsku, a zauzvrat nam ništa ne nude, navodi Golubović.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (83)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • radojica

  radojica

  na GOOgle ukucajte " hrvatske kompanije u srbiji"!! svaki komentar je posle toga suvisan!! jednostavno, HRVATI nas poseduju!!!!!

  23 Odgovori 
 • Predrag R. Lukić

  Predrag R. Lukić

  Zašto nikada nije pokrenuta istraga protiv lica koja su u ime Srbije zaključila štetan ugovor po našu zemlju?

  22 Odgovori 
 • Живковић Драган

  Живковић Драган

  Срећом па непушим,па ме ова вест и не дотиче.. Ал од хрвата неби ни лек купио,таман да је и једини који ће ми живот да спасе,јер са тим сазнањем(да је хрватски) свакако после неби могао да живим.

  20 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Hrvati, lazete sami sebe!

  Hrvati, lazete sami sebe!

  Lazete sami sebe jer morate da se hvatate necega kako bi opravdali vase zverske nagone! Dobili ste drzavu ali uz pomoc zainteresiranih! Tim istim danas ste subordirani! Sve ste im prodali i ostali njihovi veciti duznici! Cela obala u vlasnistvo stranaca, danas tranzakcije se sprovode iskljucivo sa strancima jer hrvat nema vise sto prodat! Gde je t ... više u reciprotitet! Gde je tu pobeda? Gde je tu razlog za likovanje! Sta vam znaci drzava kad njom drugi dirigira a vi samo marionete?! Nigde, dragi moji! Ginuli ste za interes tudjih ideja a okrivljujete Srbe! Gresite, krivac je malo severno-zapadnije ali, njemu nesmete se suprostavit jer on vas drzi u saci pa trazite krivca gde god! Zivi bili, imacemo vremena popricat jos...

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Zakazaću sednicu Skupštine Vojvodine čim dobijem Pajtićev predlog o rekonstrukciji Ištvan Pastor, lider svm

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!