BEZOBRAZLUK: Makedonci hoće da cepaju jug Srbije?!

Ovo je moguće samo na Balkanu

BEZOBRAZLUK: Makedonci hoće da cepaju jug Srbije?!

Društvo -
Makedonska televizija Sitel objavila mapu velike Makedonije na kojoj su toj državi pripojeni delovi Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske

BEOGRAD - Al‘ su nam susedi, svaka čast.Makedonska televizija Sitel pre dva dana je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavila mapu velike Makedonije, na kojoj su državi pripojeni delovi Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske. Prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore, koji je i preneo ovu vest, najveće zaprepašćenje izazvalo je to što je na mapi velike Makedonije u njenom sastavu i Kosovo.- Ostaje samo da se vidi kako će na ovo reagovati državne institucije. Naravno, prvo treba obavestiti sve ambasade i sačekati njihove reakcije - piše prištinski Koha ditore.Istoričar Bojan Dimitrijević objašnjava da je ovo stara politička priča koju Makedonija i dalje forsira.- Mapa s pripojenim delovima Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske je teritorija takozvane velike Makedonije. U vreme socijalističke Jugoslavije Makedonija je takođe često objavljivala kako obuhvata veći prostor nego što je zaista obuhvatala. To je stara tendencija onih koji zastupaju makedonski nacionalizam - kaže Dimitrijević.Inače, različiti sukobi zbog makedonske teritorije traju od 19. veka. Tada su se oko ove regije sporile Grčka, Srbija i Bugarska. Posle Balkanskih ratova Srbiji je pripala Vardarska Makedonija, Bugarskoj Pirinska, a Grčkoj Egejska. Posle raspada SFRJ došlo je i do spora novonastale države Makedonije i Grčke zbog imena, jer Grci smatraju da samo oni imaju istorijsko pravo na naziv Makedonija, a i zbog toga što ova bivša jugoslovenska republika obuhvata samo deo čuvene regije.

Čitaoci zaprepašćeniMnogi čitaoci s Kosova oštro su osudili državu Makedoniju kad su videli da ova zemlja cepa Srbiju, Grčku, Bugarsku i Albaniju. Bilo je mnogo komentara na ovaj tekst, a neki od najupečatljivijih su:- Ovo je mnogo smešno. Sve je preuveličano, ova veštačka država Makedonija jedva da i postoji.- Makedonija će uskoro nestati s geografske karte.- Kakav skandal, ne verujem šta sve Makedonci neće uraditi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track