ČIST BEZOBRAZLUK: 1.000 evra oteće nam za vozački

Pljačka

ČIST BEZOBRAZLUK: 1.000 evra oteće nam za vozački

Društvo -
Auto-škole traže poskupljenje polaganja vozačkih ispita pravdajući ga većim troškovima. Realna cena - 500 evra

BEOGRAD - Pljačka.Ideju o poskupljenje polaganja vozačkih ispita sa oko 300 na čak 1.000 evra auto-škole brane većim troškovima, a stručnjaci tvrde da je to previše i da bi sve moglo da košta 500-600 evra. Poslednju reč daće država, koja kasni sa određivanjem minimalnih cena, a od juče se primenjuje novi sistem obuke.

Okanović: Čas obuke trebalo bi i dalje da košta pet evra
Okanović: Čas obuke trebalo bi i dalje da košta pet evra

Damir Okanović,

direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je cena od 1.000 evra preterana. Čas obuke trebalo bi i dalje da košta pet evra, što znači da 40 časova prakse vredi 200 evra. Još toliko bi trebalo dodati za teorijsku obuku i 100 evra za polaganje ispita iz prve pomoći.- Auto-škole traže da čas bude deset, čak 15 evra. Mislim da tržište to neće dozvoliti, ali sve će zavisiti od države, ona bi trebalo da odredi cenu. Ako su dosad mogli da rade po pet evra, zašto ne bi mogli i dalje? Istina, sada će imati dodatne troškove, video-nadzor, kompjutere, ali ovih dana dobro zarađuju jer su mnogi odlučili da dođu do dozvole pre uvođenja novih pravila - tvrdi Okanović.Prognozama o ceni nije hteo da se bavi Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije. On kaže da se čeka odluka države i pesimističan je da bi to moglo da se desi uskoro.- Insistiramo da to urade stručnjaci i apelujemo da obrate pažnju na to da su troškovi saniranja saobraćajnih udesa veliki, a kvalitetna obuka bi to mogla da spreči - ističe on, i dodaje da je novina za auto-škole uvođenje 40 časova teorijske obuke i dodatne opreme.

Muzikolog drži obuku?!Okanović ističe da je teorijska obuka loše osmišljena jer se svodi na čitanje propisa:- Pričaće im o starosnim uslovima, a ne kako da sačuvaju glavu. Uz to predavač može da bude svako s diplomom, pa i diplomirani muzikolog. Na sve to, vožnju možete da položite ako se ne vežete ili ne stavite kacigu na motoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track