Službe bezbednosti menjaju imena

BIA, VOA i VBA promeniće nazive!

Društvo

Autor:

Više organizacija i organa uprave nazivaju „agencije“, iako to nije u skladu sa zakonima o javnim agencijama i o državnoj upravi

BIA

BEOGRAD - U Strategiji reforme javne uprave u Srbiji, koja se trenutno nalazi na javnoj raspravi, ocenjuje se da se više organizacija i organa uprave nazivaju „agencije“, iako to nije u skladu sa zakonima o javnim agencijama i o državnoj upravi.

To znači da bi u narednom periodu one mogle da budu preimenovane, tako što će se iz njihovih imena izbaciti reč „agencija“. Među njima su Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija, Bezbednosno-informativna, kao i agencije za zaštitu životne sredine, za privatizaciju i za borbu protiv korupcije.

U Ministarstvu pravde i državne uprave kažu za Danas da je Strategijom za sada samo konstatovano da pojedini organi „različite forme imaju ista imena“, kao i da će se prvo uraditi baza podataka svih organa u javnoj upravi.
„Kada se uraditi baza, koju dosad nismo imali, biće urađena analiza na osnovu koje će se videti da li postoji potreba za promenom naziva određenih organa“, objašnjavaju u Ministarstvu pravde, dodavši da još ne postoji spisak organa sa spornim nazivima.

U Strategiji reforme javne uprave identifikovan je „problem nedosledne primene Zakona o javnim agencijama i određena nekonsistentnost u osnivanju pravnih lica javnog prava koje imaju naziv agencije“. Pored javnih agencija, kako se dodaje, postoji i određeni broj drugih organizacija koje nose naziv „agencija“. Prema navodima strategije, to su, pre svega, organi državne uprave u sastavu ministarstava, kao što su VOA i VBA u okviru Ministarstva odbrane i Agencija za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu energetike, kao i posebne organizacije, odnosno BIA. „Oslovljavanje organa uprave u sastavu ministarstava agencijama nije u skladu sa važećim Zakonom o državnoj upravi koji za taj oblik organa državne uprave predviđa tri moguća oblika - uprave, direkcije i inspektorate“, napominje se u Strategiji.

Pored toga, postoje i agencije koje nisu u sistemu državne uprave, kakva je Agencija za privatizaciju, koja posluje po propisima o javnim službama, ili Agencija za borbu protiv korupcije, koja je samostalan i nezavisan državni organ odgovoran Narodnoj skupštini.
„Zato se može zaključiti da postoji potreba za uređenjem pravno statusnih oblika u kojima se pojavljuju agencije. 
Ministarstvo nadležno za poslove državne uprave će na osnovu izvršene analize postojećeg stanja u ovoj oblasti proveriti ispunjavanje uslova za postojanje javnih agencija koje sada deluju u sistemu javne uprave Republike Srbije“, zaključeno je u Strategiji.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (19)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • discovery

  discovery

  Nove uniforme, nove legitimacije, nove znacke, nov dizajn, novo sve... Ima tih jakih firmi koje to mogu da odrade...

  24 Odgovori 
 • Neša

  Neša

  Ne tako davno, pri pomenu reči agencija, većini bi pala na pamet agencija za "poslovnu pratnju"! Nema neke razlike, prostitucija je to! Svako se prodaje na svoj način i svako prodaje ono što ima! I svako manipuliše onim šta ima! Da li silom,podacima ili svojim telom...

  23 Odgovori 
 • AцаНик

  AцаНик

  најбоље је све те агенције укинути јер оне одавно у служби других земаља

  22 Odgovori 

Poslednji komentar

 • KEBA

  KEBA

  Da, sad ce biti >komitet < verovatno.Ma samo neka smo mi u komunizmu

  2 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Čim udariš sirotinju po džepu, to se smatra liberalizmom. Čudno je koliko se kod nas obožava lažni liberalizam Vesna Pešić

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!