HTELI DA ZARADE NA POPLAVAMA: Specijalci pohapsili prevarante dok su gledali meč Holandija-Meksiko!
Foto: Printscreen Youtube

Akcija Sailor

HTELI DA ZARADE NA POPLAVAMA: Specijalci pohapsili prevarante dok su gledali meč Holandija-Meksiko!

Crna Hronika -
Policija tereti četvoricu osumnjičenih da su iskoristili prirodne katastrofe kako bi sklonili robu na tajne lokacije, kako bi se ona kasnije prodala i unovčila, a u papirtima prikazana šteta od poplava čime su oštetili budžet BiH za 1,5 miliona KM

SARAJEVO - Policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva "Sailor", koja se izvodi na području Banjaluke i Mostara.

U saopštenju SIPA se navodi da su u sklopu te akcije do sada slobode lišene četiri osobe M.M., Ž.Đ., D.T. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim delima utaje poreza ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Te osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsifikovali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu od stvarne radi izbegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Roba u vrednosti od više od četiri miliona KM tajno je izmještena na druge lokacije, kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć radnika UIO, sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbeglo plaćanje PDV-a i dadžbina na navedenu robu u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani BiH.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Istragom je utvrđeno da su osumnjičene osobe nameravale zatvoriti poslovne objekte OBI, te da su kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da iskoriste prirodne katastrofe, radi počinjenja kaznenih dela i oštećenja budžeta BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru akcije „Sailor“ pretreseni su objekti na šest lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru akcije "Sailor" pretreseni su objekti na šest lokacija u cilju pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas, navela je SIPA.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Banjaluci, gde se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputstvima nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu. Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informisana, navodi se u saopštenju.

(Tanjug/Nezavisne)

http://www.youtube.com/watch?v=54ZSerK9ouU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track