BILANS DIVLJANJA: Najmanje 21 osoba povređena u južnoj Mitrovici
Foto: Twitter

Uhapšeno pet osoba

BILANS DIVLJANJA: Najmanje 21 osoba povređena u južnoj Mitrovici

Srbija -
Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice protestovali su zbog nezadovoljstva izgradnjom takozvanog "Parka mira", koji je pre nekoliko dana podignut na glavnom ibarskom mostu, nakon što je sa njega prethodno uklonjena betonska barikada

PRIŠTINA - Najmanje 21 osoba je povređena, pet ih je uhapšeno, a zapaljena cu četiri vozila u sukobu demonstranata i policije tokom protesta na južnoj strani glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, saopštili su policija i mediji.

Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice protestovali su zbog nezadovoljstva izgradnjom takozvanog "Parka mira", koji je pre nekoliko dana podignut na glavnom ibarskom mostu, nakon što je sa njega prethodno uklonjena betonska barikada.

"Bilans današnjih protesta i sukoba u južnom delu Kosovske Mitrovice je 13 povređenih policajaca i šest povređenih demonstranata", izjavio je portparol komande kosovske policije za južni deo Mitrovice Avni Zahiti, dodajući da je do sada uhapšeno pet osoba.

Prema njegovim rečima, izveštaj policije nije konačan.

Prema navodima prištinskih medija, tokom sukoba policije i demonstranata Albanaca povređena su i dva novinara - Fatona Ismajlija iz "Expreša" kamenom u glavu pogodili su demonstranata, dok je novinara Behara Mustafu pretukla grupe od 10 osoba koji su demonstrirali.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio rušilačke demonstracije u južnom delu Kosovske Mitrovice i istakao da su one uperene protiv mira, suživota i normalizacije odnosa između srpskog i albanskog naroda, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Đurić je pozvao na smirivanje tenzija i naglasio da današnji događaji produbljuju strepnju kod građana Kosova i Metohije srpske narodnosti i govore o neophodnosti dijaloga.

"Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan ratovati" zaključo je Đurić i dodao da Srbija drži pruženu ruku za rad na izgradnji poverenja i stvaranju stabilne i mirne budućnosti za sve u Pokrajini.

Presednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je večeras, povodom nasilnih demonstracija, na mirno pronalaženje rešenja, dok je kosovska vlada saopštila da će "nove barikade na mostu preko reke Ibar biti veoma brzo uklonjenje".

Jahjaga je u saopštenju istakla da će bilo koji pokušaj da se nađe rešenje upotrebom sile samo zaoštriti situaciju i sprečiti svaki proces uspostavljenja normalne situacije u Kosovskoj Mitrovici i opštinama na severu Kosova.

"Sloboda kretanja je osnovno pravo vezano za ustav Kosova i glavni je princip demokratije, pa zbog toga svaka postavljena prepreka u bilo kom delu teritorije Kosova sprečava pokušaje za uspostavljenje zakona i ugrožava procese koji će nas odvesti u pravcu integrisanja svakog građanina Kosova u društvu i institucija Kosova", rekla je Jahjaga.

Vlada Kosova je saopštila da će "nove barikade na mostu reke Ibar biti uklonjnene veoma brzo i sloboda kretanja će biti obezbeđena po zakonima i ustavu Kosova i u skladu sa Briselskim sporazumom".

Vlada Kosova poziva EU da pojača angažovanje na sprovođenju Sporazuma iz Brisela i da se što pre oslobodi most od prepreka koje su postavljene.

"Takođe, u slucaju neefikasnosti u tom pravcu, Vlada Kosova preduzeće mere u skladu sa ustavom i zakonima Kosova", dodaje se u saopštenju vlade Kosova.

Odlazeći kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je izjavio da očekuje pritisak Brisela i Vašingtona na zvanični Beograd kako bi se uklonile barikade.

"Ako se to ne desi u skorije vreme, barikade ćemo skinuti mi", rekao je Redžepi za televiziju Klan Kosova.

Kandidat za premijera Kosova opozicionih partija Ramuš Haradinaj je povodom situacije na severu preko društvene mreže Fejsbuk napisao da "danasnji dan i naslije u Mitrovici nisu dobro ogledalo za Kosovo".

"Delim uznemirenje sa svim građanima Mitrovice i sa onima na celom Kosovu i ponovo ponavljam moj stav da se rešenje problema Mitrovice može naći samo institucionalnim putem, a ne na takve načine koje smo videli danas. Pozivam građane na mir, uzdržanost i poverenje u institucionalnom rešenju problema Mitrovice", kaže Haradinaj.

Tokom protesta došlo je do sukoba sa kordonom policije koja je obezbeđivala protest.

Demonstranti su zasuli kamenicama i flašama pripadnike kosovske policije i Euleksa, koji su odgovorili suzavcem i šok bombama kako bi ih rasterali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track