BILD: Agenti CIA i FBI savetuju vladu u Ukrajini
Foto: Rojters

Savetnici

BILD: Agenti CIA i FBI savetuju vladu u Ukrajini

Planeta -
Ovi obaveštajci, navodno po nalogu američke vlade, treba da pomognu Kijevu da okonča pobunu na istoku zemlje i izgradi funkcionalnu bezbednosnu strukturu

BERLIN - Ukrajinsku prelaznu vladu u Kijevu savetuje na desetine agenata američke centralne obaveštajne službe (CIA) i Federalnog istražnog bira (FBI), piše danas nemački "Bild am zontag", pozivajući se na izvore iz nemačkih bezbednosnih krugova.

Ovi obaveštajci, navodno po nalogu američke vlade, treba da pomognu Kijevu da okonča pobunu na istoku zemlje i izgradi funkcionalnu bezbednosnu strukturu, navodi list.

Timovi FBI pročešljavaju poreklo imovine svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča Foto Reuters
Timovi FBI pročešljavaju poreklo imovine svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča Foto Reuters

Oni, međutim, ne učestvuju neposredno u borbama ukrajinskih vlasti sa proruskim snagama na istoku Ukrajine, već je njihova aktivnost ograničena na prestonicu Kijev.

Agenti FBI pritom pomažu vlastima u Kijevu i u borbi protiv organizovanog kriminala tako što recimo, kako piše list, jedna grupa istražitelja FBI specijalizovana za finansijske provere navodno ispituje imovinu bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Bela kuća je prošlog meseca potvrdila da je direktor CIA Džon Brenan boravio u Ukrajini, navodeći da se radilo o rutinskoj poseti šefa američke tajne službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track