Biljana Srbljanović: Tijanić je zločinac!
Foto: Zorana Jeftić

Bruka: Spisateljica izvređala legendu

Biljana Srbljanović: Tijanić je zločinac!

Društvo -
Dramska spisateljica napisala da je Tijanić učestvovao u zločinačkom poduhvatu. Srpska javnost zgrožena njenim postupcima

BEOGRAD - Lako je sad biti hrabar!Smrt direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića spisateljica Biljana Srbljanović je zloupotrebila, te ga je proglasila zločincem. Naime, ona je na svom Tviter nalogu optužila Tijanića da je bio deo zločinačkog udruženja.Srbljanovićki su zasmetali i izrazi saučešća koje su članovi državnog vrha uputili Tijanićevoj porodici, pa se i na njih okomila.- Ne sećam se ovako tronutog vrha države povodom smrti Stojana Cerovića, mnogo ozbiljnijeg i većeg novinara, koji nije učestvovao u ZU - napisala je Srbljanovićka na Tviteru i pojasnila:- ZU dalje u tekstu abrevijacija za zločinačko udruženje.Ni to joj nije bilo dovoljno, pa je prozivku uputila i na račun prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.- Ne sećam se da je Aleksandar Vučić uputio saučešće porodici Ćuruvija kada su novinara ubili pred kućom kao psa. I tada je bio ministar, i to, zamislite, informisanja - zaključila je Srbljanovićka. Pozvali smo Biljanu Srbljanović da nam pojasni zbog čega je Tijanića nazvala članom zločinačkog udruženja i na šta je zapravo mislila, ali nije bila voljna da odgovara na pitanja.- Upravo sam i ja izgubila člana porodice i ne mogu da odgovaram na pitanja - kratko je rekla Srbljanovićka.Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vukašin Obradović smatra da u javnom životu, pa i na društvenoj mreži, svako treba da vodi računa o svom odnosu kako prema živim ljudima tako i prema pokojnicima.- To važi i za gospođu Srbljanović. Maksime „o pokojnicima sve najlepše“ ne moramo uvek da se pridržavamo, ali doza pristojnosti prema upravo preminulom Aleksandru Tijaniću ne bi bila naodmet ni njoj - kaže Obradović.I Nino Brajović, generalni sekretar UNS, kaže da su Srbljanovićkini komentari neumesni.- To je za žaljenje i za izvinjenje Tijanićevoj porodici, kolegama i prijateljima - kratko je prokomentarisao Brajović Srbljanovićkine napise na Tviteru.Nataša Miljković, novinarka RTS, za Srbljanovićkine komentare rekla je samo:- Odvratno.Milovan Drecun, funkcioner Srpske napredne stranke i nekadašnji novinar RTS, kaže da za Biljanu Srbljanović očito zločinačko udruženje predstavljaju svi oni koji su branili otadžbinu od NATO i albanskih terorista 1998. i 1999. godine.- Što se tiče Aleksandra Tijanića, on ima značajno mesto u srpskom novinarstvu bez obzira na to što se mnogi nisu slagali s njegovim stavovima, a Aleksandar Vučić treba da prozbori nešto o njemu jer je on bio na čelu Javnog servisa - kaže Drecun.

Necivilizovan gestPsiholog Aleksandra Janković ističe da „elementarna građanska pristojnost, za koju se i sama Srbljanovićka zalaže, nalaže da sve što imate da kažete nekom to kažete dok je živ“.- To više nije agresivan gest, nego je necivilizovan čin. Optuživanje mrtvih je prilično ozbiljno. Posledice takvog etiketiranja mogu da imaju njegovi bližnji.

ReagovanjaMilorad Dodik, predsednik RSTijanićeva smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, prijatelje, kolege, ali i za srpsko novinarstvo, u kojem je ostavio neizbrisiv trag.Majkl Davenport, šef delegacije EUPoslednjih meseci gradio je strategiju za rešavanje teških finansijskih problema s kojima se Javni servis suočava, ali ga je smrt u tom poslu prekinula.Pola Tidi, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u SrbijiOdlaskom Aleksandra Tijanića Srbija je izgubila jednog od najboljih medijskih profesionalaca, a Radio-televizija Srbije beskompromisnog borca za snažan, poštovan i nezavisan javni medijski servis.Bojana Lekić, novinarAleksandar Tijanić i ostati ravnodušan nisu spojive stvari. Uvek. I sada. Jer je bio neko. Sada je drugo ne bitno. Slava mu.Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove i književnikNjegov odlazak je najveći gubitak za RTS, za naše novinarstvo, za demokratiju u Srbiji. Bio je srpski Volter Lipman. Prvi među najboljima. Hvala mu za sve.Slava Đukić, novinar i publicistaNije trenutak da sad razložnije govorim o ličnosti Aleksandra Tijanića. Šta je on značio u našem novinarstvu, brzo će osetiti i njegove kolege i javnost.Mirjana Bobić Mojsilović, novinar i pisacNjegovu smrt osećam kao strašan lični gubitak, ali i kao ogroman gubitak za naše novinarstvo. Nažalost, tek sad će mu svi priznati da je bio najveće novinarsko pero.Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika VremeTijanić je bio jedan od poslednjih autora koji je mogao da poveća tiraž jednih novina ili gledanost jedne televizije, a sve to je postizao zato što nije bio ravnodušan.Olivera Kovačević, novinarka RTSImala sam privilegiju da radim s njim i uvek, i kad smo se voleli i kad smo se svađali, Tijanić je bio u pravu. To što smo od njega naučili nismo mogli da naučimo ni u jednoj školi.Igor Mirović, ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravuOdlaskom gospodina Tijanića izgubili smo vanserijskog novinara, čoveka koji je direktno i lucidno izražavao stavove, vizionara koji je menjao medijsku sliku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track