BIZARNO: Penzionerka od poštara saznala da je umrla!
Foto: Glas Srpske

Banjaluka

BIZARNO: Penzionerka od poštara saznala da je umrla!

Planeta -
Kada sam službenicama na šalteru ispričala šta mi se desilo, nezainteresovano su slušale i kolutale očima. Onda je jedna od njih pronašla moj karton, na kojem je velikim crvenim slovima pisalo – umrla, kaže Ljuba

BANJALUKA - “Bogami Ljubo, za Vas ovog meseca nema penzije, umrli ste”, reči su kojima me je prekjuče dočekao poštar kada sam mu otvorila vrata, misleći da nosi ček. Prvo sam pomislila da je u pitanju neka šala, ali govorio je istinu, jer penzije nije bilo.

Priča ovo šezdesetpetogodišnja Ljuba Kezija iz banjalučkog naselja Vrbanja, koju su u Fondu PIO RS zamenili sa njenom komšinicom istog imena i prezimena, koja je umrla pre dva meseca.

- Ljuba je živela u mojoj ulici, ali je sahranjena još na Spasovdan. Bila je 1929. godište, a ja sam 1948. Jeste da smo iz istog mesta i isto se zovemo i prezivamo, ali nam je različito ime oca i godište, ogorčena je i u čudu Ljuba, koja pred kućom guli krompir.

Da bi videla šta se i kako desilo i kako je moguće da je odjednom mrtva, Ljuba je odjurila u Filijalu Fonda PIO u Banjaluci.

- Kada sam službenicama na šalteru ispričala šta mi se desilo, nezainteresovano su slušale i kolutale očima. Onda je jedna od njih pronašla moj karton, na kojem je velikim crvenim slovima pisalo – umrla. Uzela je samo neku belu tečnost, zamrljala malo ta slova i rekla – evo, sad je sve rešeno, istakla je Ljuba, koja je zabrinuta jer ne zna kako da plati sve račune i kredit za drva koji ima, jer nije primila penziju.

Dodala je da joj niko od zaposlenih u Fondu PIO nije rekao šta će biti sa njenom penzijom i da li će je uopšte dobiti.

- Ne primam ja mnogo, oko 250 maraka, kojih ipak svakog meseca željno čekam, jer valja račune platiti. A šta ću sad. Samo su mi kazali da penzije nema i da moram da sačekam, dodala je Ljuba.

U Fondu PIO RS rekli su da je penzija obustavljena zbog toga što su srodnici drugog lica pod istim imenom i prezimenom zatražili od Fonda isplatu pripadajuće neisplaćene penzije priloživši u izjavi pogrešan lični broj osiguranika.

- Ustvari priložen je lični broj žive osobe koja igrom slučaja živi u istom naselju i u istoj ulici, istakli su u Fondu PIO i dodali da će neisplaćena penzija Ljubi Kezija biti isplaćena uz iduću penziju, dok će porodica pokojne Ljube morati da vrati novac.

Komšije u čudu

O nesvakidašnjem slučaju bruji cela ulica, jer komšije poznaju obe Ljube, zbog čega su, kako pričaju, u neverici.

- Nije mi jasno kako su mogli da zamene ove dve žene bez obzira što se isto zovu i prezivaju. Ipak je velika razlika u godinama – čudi se komšinica Sava Gundalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track