BLACE: Na vrganjima berači dnevno zarade po 100
Foto: Shutterstock

Šansa za uspešan biznis: Šume u okolini Blaca pune pečuraka

BLACE: Na vrganjima berači dnevno zarade po 100

InfoBiz -
Za samo jedan dan uberem oko 25 kilograma vrganja i sve prodam kao prvu klasu po ceni od 500 dinara po kilogramu, priča Miroljub Sudimac iz sela Popova kod Blaca

BLACE - Isplati se biti berač.Miroljub Sudimac iz sela Popova kod Blaca ovih dana dnevno zarađuje 100 evra berući pečurke na Jastrepcu. On kaže da su povoljne vremenske prilike pogodovale da se vrganj pojavi u velikoj količini.Prva klasa - Dnevno uberem oko 25 kilograma vrganja i sve prodam kao prvu klasu, po ceni od 500 dinara po kilogramu - priča Sudimac i dodaje da je pre nekoliko dana njih desetoro ubralo čak 500 kilograma vrganja za jedan dan.Sudimac je vrsni berač pečuraka i tim poslom se bavi decenijama. Kaže da vrganj raste na određenom terenu.- Pečuraka ima u dovoljnim količinama, samo ih treba pronaći, a dobrim poznavaocima šume to nije teško. Ja ih berem sve od Jastrepca do Jablanice. Ove godine jesenja pečurka pojavila se u većoj količini od prošlogodišnje, pa imamo lepu priliku da zaradimo - objasnio je Sudimac.U berbu motoromMiroljub kaže da u berbu mora da krene ranom zorom na motoru. Kad stigne na odredište, ostavlja motor i kreće pešice.- Dnevno prepešačim nekoliko desetina kilometara. Pečurke berem u jastrebačkom kraju, ali i na terenu Jablanice. Kući se vraćam tek uveče - pojašnjava Sudimac.Inače, zbog suše i malo padavina poslednjih godina u ovim krajevima bilo je malo pečuraka. Ipak, Srbija je pogodno stanište za vrganje, koji rastu na proplancima hrastovih, brezovih, kao i mešovitih šuma i obično sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom. Ima ih u gotovo celoj Evropi, od leta do kasne jeseni. Jedna je od najkvalitetnijih gljiva, zbog čega dostiže visoku cenu na tržištu.Pogodna za dijabetičareMogu da se konzumiraju na bezbroj načina - sveži, pohovani, sušeni, ali i ukiseljeni, a da ujedno imaju odličan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

Pečurke bere deset godina... Miroljub Sudimac
Pečurke bere deset godina... Miroljub Sudimac

Sprečava osteoporozuVrganj, koji često nazivaju „kraljem divljih gljiva“, razlikuje se od mnogih prehrambenih artikala po neobičnoj aromi. Bogat je belančevinama, vitaminima i mineralima, kao i određenim sastojcima koji imaju antikancerogeno dejstvo. Pored toga, odličan je izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina, koji ometa apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom. Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D i mineralima (kalijum, gvožđe, cink, selen, bakar, kalcijum), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardiovaskularni sistem i sprečava osteoporozu.

Izgled vrganja- Poluokruglog šešira- Svetle do tamne nijanse smeđe- Debela beličastobraon drška- Prijatan miris- Raste sakriven ispod lišća- Zamena sa sličnom otrovnom gljivom je gotovo nemoguća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track