BLAGO NAMA SA NJIMA: Šef diplomatije Dačić pozdravljao sa „haj“!

Srbija dobila novi saziv parlamenta

BLAGO NAMA SA NJIMA: Šef diplomatije Dačić pozdravljao sa „haj“!

Politika -
Mašala Novi saziv Skupštine juče, uz gardu i srpsku himnu i svečanu atmosferu, zvanično konstituisan; Ivica Dačić se na engleskom obratio prisutnima, što je priprema za njegovo buduće mesto ministra spoljnih poslova

BEOGRAD - Radno i paradno!Novi saziv parlamenta juče je, uz gardu i srpsku himnu i poprilično svečanu atmosferu, zvanično konstituisan. Sednica je, doduše, trajala svega sat, a novopečeni poslanici imali su vremena samo da polože zakletvu i ubace poslaničke kartice.Simbolika i grloboljaPrva sednica Skupštine prošla je bez prisustva budućeg premijera Aleksandra Vučića, dok se odlazeći Ivica Dačić s novinarima pozdravio samo sa „haj“, što bi moglo da ima simbolično značenje, s obzirom na to da će u budućoj vladi gotovo izvesno biti šef diplomatije. Izjave nije hteo da daje uz obrazloženje da ga boli grlo.Čanak čeka pozivMeđu naprednjacima najtajanstveniji je bio sin predsednika Tomislava Nikolića Radomir, koji je ujedno i predsednik Izvršnog odbora SNS, rekavši da na poslaničkoj poziciji neće biti dugo.- Neću se dugo ovde zadržati - na čestitke novinara odgovorio je Nikolić, za kog se spekuliše da će biti sledeći gradonačelnik Kragujevca, a možda mu je suđena i neka ministarska fotelja.Nenad Čanak, koji se u medijima pominjao kao budući predsednik Skupštine, izjavio je da bi mu to bila čast, ali da još ni sa kim o tome nije razgovarao.

Aleksandar VučićPREMIJER SRBIJEPredsednik SNS, koji je na proteklim izborima osvojio ubedljivih 48,34 odsto ili 158 mandata. Najpopularniji političar u Srbiji, koji - kako cene i svetski mediji - ima imidž neumornog lidera koji ume da rešava stvari. Odigrao ključne uloge u diplomatskim, ekonomskim, bezbednosnim pitanjima.

Ivica DačićPRVI POTPREDSEDNIK VLADE I ŠEF DIPLOMATIJEŠef socijalista, važi za veštog političara sa četvrt veka iskustva. Od 2006. podržava vlast, poslednje dve godine premijer. U trci za kandidata za Nobelovu nagradu.

Rasim LjajićPOTPREDSEDNIK VLADE I MINISTAR SPOLJNE I UNUTRAŠNJE TRGOVINE, TELEKOMUNIKACIJA I TURIZMAIma najduži staž u vlasti, od 2000. Obavljao najteže funkcije. Ima priznanje Najevropljanin za oblast politike 2005.

Zorana MihajlovićPOTPREDSEDNICA I MINISTARKA ENERGETIKEStručnjak u oblasti energetike. U prethodnom mandatu uvela praksu razgovora s građanima. Bila je viđena i za gradonačelnika Beograda, ali ostaje u vladi.

Nebojša StefanovićMINISTAR POLICIJEPotpredsednik SNS, dosadašnji predsednik Skupštine Srbije, jedan od najbližih Vučićevih saradnika, njegov čovek od poverenja.

Igor MirovićMINISTAR ZA REGIONALNI RAZVOJJedan od vodećih operativaca SNS za Vojvodinu, a snašao se i na ministarskoj poziciji. U politici od 14. godine. Piše poeziju, objavio dve zbirke pesama.

Zlatibor LončarMINISTAR ZDRAVLJADirektor Urgentnog centra. Usavršavao se u Londonu, završava doktorsku disertaciju. Uz lekarsku stručnost, pokazao menadžerske sposobnosti na čelu UC.

Aleksandar AntićMINISTAR SAOBRAĆAJADrugi mandat u vladi. Član Predsedništva SPS. Kalio je političku karijeru na gradskim funkcijama u Beogradu.

Ivan TasovacMINISTAR KULTUREPijanista, dvanaest godina bio direktor Beogradske filharmonije.

Vanja Udovičić MINISTAR SPORTABivši vaterpolista, 2010. proglašen za najboljeg igrača sveta. Završio FON. Ušao u vladu posle rekonstrukcije i snašao se.

Lazar KrstićMINISTAR FINANSIJADiplomac Jejla, član Mense, radio u njujorškoj konsultantskoj firmi „Makinsi i kompani“.

Kori UdovičkiMINISTARKA EKONOMIJE ILI PRIVREDEDoktorirala na Jejlu, radila je u MMF, a posle petooktobarskih promena bila je specijalni savetnik vlade za finansije, bila je prva guvernerka NBS, a kratko i ministarka energetike.

Dušan VujovićMINISTAR EKONOMIJE ILI PRIVREDEEkonomista Svetske banke. Uvek je bio oštar u kritikama političara, a posebno je ukazivao na problem sa korupcijom.

Aleksandar VulinMINISTAR RADA I SOCIJALNE POLITIKELider Pokreta socijalista, od 2010. u koaliciji sa SNS. Funkciju ministra bez portfelja za KiM u prethodnoj vladi obavljao je na terenu, na Kosovu.

Nikola Selaković MINISTAR PRAVDEAktuelni ministar pravde i čovek od poverenja prvog čoveka naprednjaka. Tokom ministrovanja napredovao i u stranci i postao potpredsednik SNS.

Tinde Kovač CerovićMINISTARKA PROSVETEProfesorka Filozofskog fakulteta, u vladi Zorana Đinđića bila pomoćnik ministra prosvete, a u vladi u periodu 2008-2012. državni sekretar.

RođendanacBABIĆ ČASTIO TORTOMNaprednjak Zoran Babić juče je imao dva razloga za slavlje - jedan što je položio poslaničku zakletvu, a drugi jer mu je bio rođendan. Ali, po svoj prilici, budući šef najveće poslaničke grupe u parlamentu zna za red, pa je prisutne častio tortom i sokovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track