BLOKIRAN: Snouden još čami na moskovskom aerodromu
Foto: Fonet

Još traži azil

BLOKIRAN: Snouden još čami na moskovskom aerodromu

Planeta -
Američki obaveštajni analitičar nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga, gde je obelodanio tajni američki program za praćenje komunikacije u svetu

MOSKVA - Bivši američki obaveštajni savetnik Edvard Snouden, kome su tri latinoameričke zemlje ponudile azil uz podršku Kube, danas je još u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Snouden je na aerodromu blokiran već 15 dana i nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga, gde je obelodanio tajni američki program za praćenje komunikacije u svetu.

Oglasio se jedino preko intervjua koji je pre dva dana objavio nemački "Špigl".

Bolivija, Venecuela i Nikaragva, koje imaju zategnute odnose sa SAD, izrazile su spremnost da američkom analitičaru obezbede azil i potvrdile su da im je takav zahtev Snouden uputio.

Kubanski predsednik Raul Kastro u nedelju je istakao pravo Bolivije, Venecuele i Nikaragve da ponude politički azil onima koji su "progodnjeni zbog ideala i borbe za demokratska prava".

Podrška Kube je značajna zbog toga što ne postoje direktni letovi iz Moskve ka Boliviji, Venecueli i Nikaragvi, zbog čega bi Snouden, ako se odluči da u tim zemljama potraži utočište, morao da sleti prvo u Havanu. Nekoliko zemalja

Evrope je prošle nedelje odbilo da odobri azil 30-godišnjem američkom analitičaru koji je, kako je ranije objavio Vikiliks, takav zahtev uputio 21 zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track