Bob Dol: Amerika da pošalje tenkove u Ukrajinu!

Šok: Politička ikona Amerike o ukrajinskoj krizi

Bob Dol: Amerika da pošalje tenkove u Ukrajinu!

Planeta -
Bivši predsednički kandidat naglasio da se situacija u Ukrajini može rešiti samo oružjem, jer će Putin samo tako ozbiljno shvatiti Obamu
1 / 3

VAŠINGTON - Poziv na sukob.Američki političar i bivši predsednički kandidat Bob Dol (90) rekao je juče da SAD treba da pošalju tenkove i oružje u Ukrajinu i tako reše krizu s Rusijom u toj zemlji. Prema njegovim tvrdnjama, prvi čovek Amerike Barak Obama nije snažan lider, ali bi slanje naoružanja bivšoj republici SSSR bilo veoma jaka poruka. Dol, koga američki mediji opisuju kao političku ikonu Republikanske partije, smatra da ruski predsednik Vladimir Putin umišlja da ima odrešene ruke jer misli da Obama neće ništa da uradi.- Ima mnogo stvari koje možemo da uradimo. Mogli bismo siromašnim Ukrajincima da damo oružje - rekao je Dol.

Dobro opremljeni... Američki tenkovi
Dobro opremljeni... Američki tenkovi

Britanci protiv sileBivši predsednički kandidat je zaključio da je američka spoljna politika prilično slaba, kao i da treba instalirati raketni odbrambeni sistem u Poljskoj.Istovremeno, šefovi britanskih obaveštajnih agencija upozorili su juče premijera Britanije Dejvida Kamerona da bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini nosi rizik da preraste u pravi rat s Rusijom.- Osnovna poruka je da zbog Ukrajine ne vredi započinjati treći svetski rat - rekao je anonimni izvor za Glas Rusije.

Džo Bajden
Džo Bajden

U Kijev samo na traktoruTakođe, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je da je potrebno što pre rešiti ukrajinsku krizu jer će u suprotnom ona privući milione vojnih plaćenika iz celog sveta. On je negirao nedavne optužbe privremenih vlasti u Kijevu da namerava da s ruskim snagama rasparča Ukrajinu.- Ako stvarno odem tamo, biće to samo na traktoru s plugom - da pomognem Ukrajincima da pooru i zaseju zemlju. Garantujem da me niko neće videti na tenku u Kijevu - naglasio je Lukašenko vršiocu dužnosti ukrajinskog predsenika Oleksandru Turčinovu.Uprkos povišenoj retorici sa svih strana, na istoku Ukrajine situacija je već dva dana mirna. Ipak, juče su proruski demonstranti u Luganjskoj oblasti odlučili da 11. i 18. maja održe referendum na kom će se opredeliti da li su za nezavisnu državu ili za ulazak u sastav Rusije.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Podrška Potpredsednik Amerike obećao pomoć Ukrajini NE PRIZNAJEMO OTIMANJE KRIMAPotpredsednik SAD Džo Bajden rekao je ukrajinskim zvaničnicima tokom posete Kijevu da se oni suočavaju sa istorijskom šansom da izgrade ujedinjenu zemlju i da Amerika nikada neće priznati nasilno otimanje poluostrva Krim koje je Rusija sprovela. Takođe, naglasio je da SAD bezrezervno stoje uz vlasti u Kijevu i da će im pomoći da pretrpe sve ponižavajuće pretnje. Istovremeno, zapretio je ruskom lideru Vladimiru Putinu da će se suočiti sa drastičnom izolacijom u svetu ako nastavi cepanje bivše republike SSSR.Pored toga, juče je i pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, uživo na televiziji CNN, optužila Rusiju za destabilizaciju istoka Ukrajine. To je prvi put da su SAD javno istakle takav stav.Putin pričao o korenimaAMERIKANCI BI REKLI DA POTIČEM OD MEDVEDAPredsednik Rusije Vladimir Putin slučajno se osvrnuo na priču o svom poreklu tokom sednice Državnog saveta o razvoju ruralnih područja, pritom naglasivši da nije najbolje upoznat sa svojim korenima. Međutim, istakao je i da nema nameru da se o tome raspituje kod američkih stručnjaka jer bi mu oni, u najboljem slučaju, rekli da potiče od medveda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track