BOMBA: Da je radnik bušio metar dalje, pola Beograda bi letelo u vazduh!

Mogla da raznese čitav kvart

BOMBA: Da je radnik bušio metar dalje, pola Beograda bi letelo u vazduh!

Crna Hronika -
Sve zgrade u tom delu grada bile bi sravnjene sa zemljom!; Ne bi ostale ni dve cigle, šteta bi bila katastrofalna, kaže za Kurir Bratislav Rančić, načelnik Uprave za civilnu zaštitu u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije

BEOGRAD - Imali smo sreće!- Da su radnici bušili samo metar u stranu, mogli su direktno da naiđu na bombu i da je aktiviraju. Reč je o jakoj bombi velike razorne moći, koja bi demolirala ceo kvart! Zgrada pored koje je nađena bila bi sravnjena sa zemljom, od nje ne bi ostale ni dve cigle! Okolne zgrade bi takođe bile uništene!Ovo je juče za Kurir rekao Bratislav Rančić, načelnik Uprave za civilnu zaštitu u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije, komentarišući jačinu avionske bombe koja je u subotu oko 10 sati nađena na gradilištu u Budimskoj ulici u centru Beograda. Podsetimo, radnici su prilikom kopanja temelja našli bombu, koja je kasno uveče prevezena na vojni poligon u Nikincima.Prevezena na poligon- Dosad se nismo sretali s takvim bombama. Bili smo iznenađeni kad smo shvatili da su ih Nemci koristili prilikom bombardovanja. Da je eksplodirala, šteta bi bila katastrofalna. Na udaru ne bi bile samo zgrade u Budimskoj ulici već i one iza njih, u drugim redovima. Koliko bi zgrade bile oštećene, zavisi i od toga od čega su izgrađene. U svakom slučaju, geleri, kamenje i cigle leteli bi na sve strane. Stakla bi popucala u celom kraju - kaže Rančić.Načelnik dodaje da je najvažnije to što je bomba bezbedno uklonjena s gradilišta u centru grada, bez opasnosti po građane.- Bomba će biti uništena detonacijom. Najpre ćemo iskopati veliku rupu u koju ćemo položiti bombu dizalicom. Zatim ćemo na nju staviti dodatni eksploziv i inicirajuće kapisle - kaže Rančić, i dodaje: Ceo Beograd rizičan- Sve to ćemo zatim pokriti što većim slojem zemlje, nakon čega će eksploziv biti aktiviran. Kako je bomba prekrivena zemljom, detonaciju neće čuti ljudi koji su na dva kilometra od mesta gde je uništena.Rančić ističe da je zbog bombi ceo Beograd rizičan.- Ko zna koliko još ima neeksplodiranih ubojnih sredstava. Ipak, ne verujemo da ima mnogo ovako velikih bombi. Raketni bacači i ručne bombe su opasniji jer i deca mogu da dođu u dodir s njima. Drugačije je kad su bombe pod zemljom - objasnio je naš sagovornik.

Predrag MarićBOMBA ĆE BITI UNIŠTENA U SREDUPredrag Marić, načelnik Sektora MUP Srbije za vanredne situacije, rekao je da će bomba biti uništena u sredu na vojnom poligonu u Nikincima.- Zbog vrste upaljača bomba mora da se uništi - rekao je Marić.

Zatvarali saobraćajKAMION POD JAKOM PRATNJOMRančić kaže da je kamion s bombom tokom transportovanja do vojnog poligona sve vreme bio obezbeđen.- Ispred kamiona je išlo policijsko vozilo, a iza vatrogasno, vozilo Hitne pomoći i jedno vozilo s pirotehničarima. I na kraju kolone bilo je policijsko vozilo. Kad su prolazili kroz grad, saobraćajci su zaustavljali saobraćaj da bi kolona prošla - kaže Rančić.

Avion "Henkel 111"Mnogo je korišćen u prvoj fazi rata, ali su onda uočene njegove slabosti. Planirano je da bude zamenjen naprednijim modelom, ali taj projekat nije zaživeo, pa je "Henkel 111" bio u upotrebi do kraja rata

Zaostale iz Drugog svetskog rataISKOPANE JOŠ DVE BOMBEArtiljerijsku granatu kalibra 82 mm, koja je najverovatnije zaostala iz Drugog svetskog rata, pronašli su juče radnici na Koridoru 10 u blizini granice sa Makedonijom, dok je minobacačka granata prečnika 80 mm pronađena na teritoriji Brodareva, kod granice sa Crnom Gorom, kad su građani kopali kanal. Policija je uklonila opasne predmete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track